Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán irodájához vonulnak az Alföldvíz napi megélhetési gondokkal küzdő dolgozói

Ez a cikk több mint 3 éves.

A miniszterelnöki rezidencia, a volt Karmelita kolostor elé tervez demonstrációt az ország negyedik legnagyobb víziközmű cége, a békéscsabai központú Alföldvíz Zrt. szakszervezete – tudta meg a Magyar Narancs. A demonstráció oka a rezsicsökkentés okozta csődközeli helyzet, az idén elmaradt béremelés és az egyre romló, de már most kétségbeejtő állapotú infrastruktúra.

A Magyar Narancsnak Miskéri László az Alföldvíz Zrt. szakszervezetének vezetője elmondta, a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2012-es törvény szerint, „a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük.” A törvényi előírást figyelmen kívül hagyva, törvénysértő módon a 2011-es díjakat (10% rezsicsökkentés) kénytelenek alkalmazni a szolgáltatók. „Hol érvényesül a megtérülés elve?” – kérdezte az érdekvédelmi vezető.

Miskéri szerint az aránytalanul kivetett közműadó, a felügyeleti díj, csak az Alföldvíztől évi 1 milliárd forintot von el. Emiatt a munkavállalók napi megélhetési gondokkal küzdenek, a keresetük az infláció miatt folyamatosan csökken, a kormányzati intézkedések miatt pedig a munkahelyeik ellehetetlenültek.

További gondot jelent, hogy évente kétezer kilométer ivó- és szennyvízvezetéket kellene felújítani, a cégeknek azonban ennek csak a töredékére futja. Így a rekonstrukciós munkák, illetve a tervszerű karbantartások elmaradása miatt a kitermelt ivóvíz egy jelentős része elszivárog a – jellemzően 50-60-éves azbeszt-cement – csővezetékeken keresztül.

„Nem ritka a 30-40%-os vízveszteség. Sajnálattal éljük meg minden nap, hogy ez a kincs nincs kellően megbecsülve.”

– írta a szakszervezet már tavaly nyáron.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, a gondok orvosolása érdekében eddig már négyszer írtak levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, ám választ egyetlen alkalommal sem kaptak. Az sem segített, hogy rezidenciája, a volt Karmelita kolostor előtt tiltakoztak még 2018-ban.

Az Alföldvíz legnagyobb tulajdonosa a Békéscsabai önkormányzat 36 százalékkal, mellette második a kormány 28 százalékos tulajdonrésszel.  A cég 131 településén nyújt víz és szennyvíz szolgáltatásokat és 1200 embert foglalkoztat ezzel az Alföldvíz az ország negyedik legnagyobb víz közmű szolgáltatója. A vállalat idén 12-13 milliárd forintos bevétel mellet 1,3 milliárd forintos veszteséggel számol, ebből csak augusztus végéig 1 milliárd már össze is jött. És ez a szám évről évre emelkedik: tavaly 600 millió, 2018-ban 450 millió forint volt a deficit.