Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán irodája előtt tüntettek a vízügyi szektor megmentéséért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyarország negyedik legnagyobb, több mint 1200 főt foglalkoztató vízközmű-szolgáltató társasága, az Alföldvíz Zrt. munkavállalóit képviselő Alföldvíz Szakszervezet hétfőn jelentette be, hogy más eszközök híján demonstrációt szervez Orbán Viktor irodája elé a Budai Várba, mivel a cég súlyos anyagi gondokkal küzd, aminek következtében akár fizetésképtelenné is válhat.

Miközben egyre nőnek a hazai vízszolgáltatók kiadásai, addig a bevételeik nem követik ugyanezt a mintát: a brutális elvonások, az aránytalanul kivetett közmű adó és felügyeleti díj közel egymilliárd forintot von el az Alföldvíztől, eközben pedig a munkavállalók megélhetési gondokkal küzdenek. A szakszervezet szerint bár így is rendkívül alacsony bérekért kénytelenek dolgozni az Alföldvíz munkavállalói, idén történt meg először, hogy egyáltalán nem kaptak fizetésemelést, emiatt várhatóan az eddiginél is többen fognak felmondani.

„Nagyon nagy a munkavállalói elkeseredés, ugrásszerűen megnövekedett a pszichoszociális kockázat” – írják.

Jáger János, az Alföldvíz Szakszervezet ifjúsági szervezetének vezetője a Mércének elmondta, hogy az elmaradt béremelés miatt (az Alföldvíz Zrt.-nél nettó 192 ezer forint az átlagbér) nincs jövőképük a dolgozóknak. „Lassan kiöregszik az ágazat. Az oktatásban megmutatkozik, hogy erre a szakágra egyre kevesebb a jelentkező. A nyugdíjba vonuló kollégákra nincs utánpótlás, vagy ha van, az már nem rendelkezik szakirányú végzettséggel” – írja Jáger. Jáger saját példáján keresztül szemlélteti a cégnél fennálló bérhelyzetet:

„Én, aki 11 éve dolgozom az ALFÖLDVÍZ Zrt.-nél vízügyi technikus végzettséggel, a májusi hónapban, fizetett ünnepnappal, éjszakai készenléttel kaptam 16 munkanappal plusz egy ünnepnappal 146 ezer forint nettó jövedelmet. Ez sajnos a jelen álláspont szerint nem elég arra, hogy az életben előre tudjak lépni, tervezni, ebből félrerakni, vagy egy családdal meg lehessen élni.”

A szakszervezet korábban már többször is levélben fordult Orbán Viktorhoz (összesen három alkalommal), de választ ezekre nem kaptak. Ezért döntöttek végül a tüntetés mellett, aminek a végén át akarták adni a petíciót személyesen a miniszterelnöknek, aki viszont nem jelent meg, ezért a képviselője vette át.

A tüntetést megelőzően a szakszervezet küldött egy negyedik levelet is Orbánnak, amire ezúttal végre kaptak egy választ, amiben azt az ígéretet kapták, hogy hétfőn egyeztetésre mehetnek a kormány képviselőivel.

„Lesz tárgyalás, egyeztetés, remélhetőleg lesz anyagi következménye is” – reagált erre a fejleményre a demonstráción Miskéri László, a szakszervezet titkára.

Bende Flóra, a szakszervezet elnöke szerint a megjelent különböző vízügyi szakszervezetek problémái közösek: „azok a cégek is, ahol még jobb a helyzet, el fognak jutni oda, ahova mi” – jelentette ki. Bende szerint csak annyit szeretnének, hogy tisztességes munkáért tisztességes bért kapjanak. Arról is beszélt, hogy bár számukra az engedetlenség, a tüntetés ismeretlen műfaj és nem is szívesen alkalmazták ezt az eszközt, kénytelenek voltak megtenni ezt a lépést a kialakult helyzet miatt.

Jáger János a tüntetésen is felszólalt, azt hangsúlyozta, hogy a vállalat dolgozóinak jelentős részének bére csak a garantált bérminimumot éri el, ami nem elegendő ahhoz, hogy fiatal dolgozók csatlakozni akarjanak az ágazathoz.

„Ezért a pénzért inkább elmennek a magánszektorba, vagy más pályát választanak. Demonstrációnk célja, hogy az átlagkereset megemelésével megmentsük a vízügyi szektort a jövőben!”

Miskéri is elmondta, hogy egymás után hagyják el az ágazatot a dolgozók, ami miatt a megmaradt munkavállalókat plusz munka terheli, ez pedig személyes feszültségekhez is vezet, pszichoszomatikus megbetegedéseket okoz. „Amikor görcsbe rándul a gyomra a munkavállalónak reggel, hogy be kell menni dolgozni, az nem fog neki jót tenni hosszútávon” – mondta a szakszervezeti titkár.

Miskéri szerint érdemes volt eljönni Budára, mert eredményhez vezetett. Ő láthatóan bizakodó a kormány által beígért tárgyalás kapcsán, arra kérte megjelent munkatársait, hogy „adjunk egy esélyt, bízzunk abban, hogy változást fog eredményezni a hétfői tárgyalás!”

A petíciót a tüntetés végén átadták a kormány képviselőjének:

A demonstrációt élőben közvetítettük:

Kiemelt kép: Mérce