Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Emelés helyett tovább csökkenhet a bérük, ezért ismét tüntetni fognak az Alföldvíz dolgozói

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem lát érdemi előrelépést a bérek tekintetében, ezért újabb tüntetést szervez az Alföldvíz vízszolgáltató cég dolgozóinak szakszervezete – erről az érdekképviselet adott ki közleményt vasárnap.

Az Alföldvíz szakszervezet döntéshozó testülete augusztus 9-én tartott ülést, amelyen megállapították, hogy továbbra sem történt olyan kormányzati intézkedés, amely azt eredményezte volna, hogy a cégénél foglalkoztatott munkavállalók 2019-ben béremelésben részesülhessenek. Mint közleményükben írják , a „jelenlegi igen feszült helyzetben az ígéretek már nem elfogadhatóak a munkavállalók számára”.

A súlyos anyagi gondokkal küzdő vízszolgáltató dolgozói júniusban egészen Orbán Viktor budavári irodájáig mentek, hogy a miniszterelnökhöz címzett negyedik levelüket is átadják, egyben pedig felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a fizetésképtelenség szélére sodródott az Alföldvíz Zrt., amiben szerintük főleg kormányzati döntések játszottak szerepet. (A júniusi tüntetésről élőben közvetítettünk.)

Az Alföldvíz Szakszervezet demonstrációja a Várban 2019.06.28-án. / Mérce

Továbbra is nagy számú a munkavállalói elvándorlás, ami megállíthatatlanak látszik, így mára a szolgáltatás biztonsága került veszélybe – közölték a  131 csongrádi és békési településen szolgáltató cég dolgozóinak képviselői.

A HVG.hu-nak nyilatkozott az Alföldvíz Szakszervezet vezetője, Miskéri László, aki szerint az egyébként is gyászos bérhelyzet mellett hidegzuhanyként érte a dolgozókat az is, hogy a vállalat zavartalan működéséhez szükséges készenléti ügyelet időtartamát csökkentik, amin a vállalat spórol ugyan, de az a dolgozók fizetése 10-15 ezer forinttal csökken.

„A készenléti ügyeleti idő átírásával spórolnak rajtunk mostantól, ez pont a legkevesebbet keresők fizetését csökkentheti 10-15 ezer forinttal” – idézi a portál a szakszervezeti vezetőt.

A szakszervezet úgy fogalmaz, más lehetőség híján az „utcán” folytatják az érdekérvényesítést, ezért újabb tüntetést szerveznek. Ennek pontos helye és ideje még nem ismert, a HVG.hu úgy tudja, két héten belül kerülhet rá sor.

A karmelita kolostor előtt tartott júniusi tüntetés idején az Alföldvíz Zrt. visszautasította, hogy fizetésképtelenség fenyegetné a céget, de azt elismerték, ha a tavalyi megállapodás szerint emelnék a dolgozók bérét, akkor valóban bekövetkezhetne a csődközeli állapot. A HVG.hu a mostani fejleményekkel kapcsolatban is megkereste a céget, választ egyelőre még nem kaptak.

Címlapkép: Mérce