Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tóátölelő akciót szerveznek a helyi civilek a tatai Öreg-tó partjának beépítése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tóátölelő demonstrációt hirdettek meg a tatai Öreg-tó partjának beépítése ellen tiltakozó helyi civilek, derül ki a Stop Avalon Tata Facebook oldalának friss bejegyzéséből:

„Ha minden bent van, indulhatok, mert a gyeplő végén az indulatok,
Megfékezhetetlenül húznak le a partra oly…

Közzétette: STOP Avalon Tata – 2020. szeptember 5., szombat

A demonstrációt szeptember 19-én, délután háromkor tartják, az egyik kommentelő számításai szerint mintegy 4800 emberre lesz szükség, hogy a parton körülérjek a körülbelül 7,28 kilométer kerületű tavat.

A szervezők minden olyan civilt és civilszervezetet, valamint „természetvédőket, műemlékvédőket, madártaniakat, zöldeket, barlangászokat, vízisport szerelmeseket” és mindenki mást is várnak, akik számára fontos a természetvédelem és a fenntartó fejlődés.

Ahogyan arról a Mércén többször is beszámoltunk: az állami támogatáskban részesülő [1] Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás, luxushotelt építene a tatai Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát, melyeket egyébként különböző egyezmények is védenek. Egy helyi civil szervezet, a Miénk a Grund Városvédő Egyesület még augusztusban benyújtott négy, az építkezéssel kapcsolatos népszavazási kérdést, amelyek közül kettőt átengedett a Helyi Választási Bizottság, ezeket viszont a polgármester, Michl József fellebbezni szeretné, így lehetséges, hogy időben eltolódik a tervezett szavazás.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég közleményben tiltakozott a szállodaberuházás ellen, mivel a projekt megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az ott fellelhető különleges madárvilágra, kiváltképp a vadludakra. Az Egyesület ezután arra bíztatta az embereket, hogy küldjenek levelet a polgármesternek, amelyben megfogalmazzák aggályaikat, ehhez pedig egy emailküldő felülelet is létrehoztak honlapjukon. Így aki egyetértett a levelükben írtakkal, annak nem kellett mást tennie, mint beírni a nevét és az email címét egy űrlapon, majd rányomni a küldés gombra. Így az MME rendszere automatikusan továbbított egy újabb példányt az emailből a polgármesternek, ezzel megmutatva, hogy milyen sokan aggódnak a vadludak veszélyeztetéséért. Az akció olyan jól sikerült, hogy blokkolták a Madártani Egyesület mailcímét.

[1] – A cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.