Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olyan sokan küldtek levelet Tatának a vadludak védelmében, hogy blokkolták a Madártani Egyesület email címét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég közleményt adott ki arról, hogy ellenzi a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaberuházást, mivel a projekt megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az ott fellelhető különleges madárvilágra, kiváltképp a vadludakra.

Ennek okán egy kampányba fogtak, amely során arra buzdították az embereket, hogy ők is küldjék el azt a levelet Michl József tatai polgármesternek, amelyben az egyesület megfogalmazta aggályait, és arra kérte Michlt, fontolja meg a beruházás létjogosultságát.

A tatai Öreg-tavon és a környező vizeken telel át évente több tízezer vadlúd. Ez az esemény minden évben a természet és a város összefonódásának különleges élményét hozza el a helyieknek és az ide látogatóknak. Miközben a vadlúd sokadalom Tata egyik legnagyobb látványossága, az egyik legféltettebb kincse is, amit akár egy kis beavatkozás is könnyen tönkretehet – írtuk nemrég a beruházásról szóló cikkünkben.

A Madártani Egyesület egy emailküldő felületet is létrehozott weboldalán, így aki egyetért a levelükben írtakkal, annak nem kell mást tennie, mint beírni a nevét és az email címét egy űrlapon, majd rányomni a küldés gombra. Így az MME rendszere automatikusan továbbít egy újabb példányt az emailből a polgármesternek, ezzel megmutatva, hogy milyen sokan aggódnak a vadludak veszélyeztetéséért.

Az egyesület azonban kedden arról számolt be Facebookon, hogy az önkormányzat visszajelzése szerint már nem érkeznek meg hozzájuk rendesen a levelek, ami a Madártani Egyesület szerint azt jelenti, valamelyik szolgáltató blokkolhatta az email címüket.

Ez valószínűleg a kiemelkedően nagy levélforgalom miatt történt, miután 1 hét alatt több mint 4000-en éltek az emailküldés lehetőségével.

A szervezet így már nem tudja garantálni, hogy a honlapjukon keresztül küldött levelek célba érnek, helyette azt kérik, az emberek inkább „egyéni akció” gyanánt másolják ki a weboldalról a levél szövegét, és azt saját email címükről küldjék el a polgármester számára.

Köszönjük, hogy már több mint 4000-en vagytok a vadludakkal! Ennyien küldtetek az MME-n keresztül levelet Tata…

Közzétette: MME – Magyar Madártani Egyesület – 2020. augusztus 24., hétfő

Amint azt az MME megjegyzi, az Öreg-tó világszerte jegyzett vizes élőhely, aminek egyedülálló megjelenést ad, hogy a vízimadarak pihenőhelyét Tata városa és annak műemlék-együttese is körülveszi. Ilyen adottságokkal rendelkező, várossal együtt élő Ramsari-terület és Natura 2000 terület a világon szinte egyedülálló érték.

Korábban a Mércén is beszámoltunk arról, hogy

az állami támogatásokban részesülő Hell Energy alá tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás luxushotelt építene az Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát. [1]

Civilek és környezetvédők is tiltakoznak az egyedülálló természeti és épített értékek – mint a vadludak éves áttelelése és a vízparti erdő, vagy az egykori Esterházy-lovarda – széttúrása ellen, melyre a 22 ezres lakosú város kormánypárti polgármestere a járvány idején egy személyben adott engedélyt a terület átminősítésével. Az ügy miatt júliusban tüntetést is tartottak, a tatai civilek pedig népszavazási kezdeményezést indítottak a beruházásról, és 4 kérdésükből 2-t át is engedett a Helyi Választási Bizottság – az aláírásgyűjtés szeptemberben indulhat meg.

[1] – A cikk korábbi verziójában valótlanul állítottuk, hogy a Hell Energy csoport Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozik. A hibáért elnézést kérünk.

Címlapkép: Tatai Vadlúd Sokadalom / Facebook