Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iskolakezdés néhány fertőzéssel, Brüsszel a határzárt kritizálja – koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hétfőről keddre 118 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést Magyarországon és egy 74 éves beteg életét vesztette.

A 118 új beteggel 6257-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 616-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 1820, 3821-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 43 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 96 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 10 124-en vannak, és 429 942 mintavétel történt.

A kormányzati tájékoztatás szerint Európában a járvány második hulláma érzékelhető, nő a fertőzések száma, a vírus behurcolásának megfékezéséért keddtől ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

Szijjártó Péter kedden a Facebook-oldalán közvetített sajtótájákoztatón azt mondta: a koronavírus-fertőzöttek számának drámai emelkedése azt mutatja, az egész világon újra berobbant a járvány. A kormány legfontosabb feladata, hogy meggátolják ennek begyűrűzését Magyarországra, hogy megvédjék a magyar embereket. Ezért kell újra szigorú intézkedéseket bevezetni, ezért vezettek be ismét utazási korlátozásokat a határokon – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy jelenleg a megszokottnál kevesebb határátkelőhelyet lehet igénybe venni. Ezek listája megtalálható a rendőrség honlapján – ismertette.

Utazási korlátozások

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, September 1, 2020

A miniszter emlékeztetett: a konzuli szolgálat piros kategóriájúvá minősítette a világ valamennyi országát. Ez azt jelenti, hogy nem tiltják, de nem ajánlják a külföldre utazást.

Ennek jogi következménye, hogy azok, akik korábban befizettek külföldi utazásra, elállhatnak az utazási szerződésüktől és jogukban áll a teljes befizetett összeget visszaigényelni – ismertette.

Szijjártó Péter felidézte azt is, hogy amikor tavasszal le kellett zárni a határokat, a legfontosabb kérdés az ingázás volt. Most lehetővé teszik az ingázást, hogy a határ túloldalán dolgozó magyarok át tudjanak menni dolgozni. Kiemelte: a határátlépés időpontját a határon rögzítik, s ahhoz képest 24 órán belül vissza kell térni a karantén elkerülése érdekében.

Szólt arról is, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak más országok hatóságaival, külügyminisztériumaival. A közép-európai és a visegrádi országok minisztereivel már hétfőn egyeztettek. Ezek során megkapták a szükséges biztonsági garanciákat, így a cseh, a lengyel és a szlovák állampolgárok korábban befizetett utazásaikra, beléphetnek Magyarországra egy negatív teszteredménnyel. Továbbá hasonló szabályok szerint a magyar állampolgárok is utazhatnak a visegrádi országokba.

Iskolakezdés kritikákkal

A szakszervezetek kritikája mellett, rendes tanítási rendben kezdődött meg az iskola kedd reggel csaknem hatezer közoktatási intézményben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánk közlése szerint

„egy tucat intézményben van tudomásuk egy-két koronavírus-fertőzöttről, akik karanténban vannak, így sem a tanulókra, sem a pedagógusokra nem jelentenek veszélyt. Ezért ezeken helyszíneken a tanítás elindult, de a következő napokban fokozottan figyelik az adott intézményeket.”

A minisztérium tájékoztatása szerint két iskolában és két óvodában van rendkívüli szünet, egy iskolában tanítás nélküli munkanapot tartanak fertőzések miatt.

V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester közlése szerint egy tanár koronavírusos lett a Budavári Általános Iskolában, ám diákokkal nem találkozott. Az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában három pedagógus tesztje lett pozitív és egy 13. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnáziumban is azonosított is több fertőzöttet találtak.

A Szegedi Tudományegyetemen az egyik rektorhelyettes pozitív tesztje miatt elmaradt a tanévnyitó. Ma látott napvilágot az a hír is, miszerint a Corvinus gólyatáborában legalább 18-an fertőződtek meg.

Uniós biztosok levélben fordultak a magyar kormányhoz az utazási korlátozások bevezetése miatt

Didier Reynders jogérvényesülésért és Ylva Johannson belpolitikáért felelős európai uniós biztos levélben fordult a magyar kormányhoz a Magyarországon bejelentett, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését célzó utazási korlátozások bevezetése miatt – jelentette be hétfőn Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Hangsúlyozta, hogy a korlátozások során Magyarország „nem diszkriminálhatja” az EU-tagállamok polgárait.

„Világos uniós szabály vonatkozik az uniós állampolgárok szabad mozgására, ezt minden tagállamnak követnie kell” – hangsúlyozta a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője.

Hozzátette: az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a járvány elleni korlátozó intézkedésekről összehangoltan döntsenek az uniós tagállamokban, mivel a közös kihívások közös válaszokat igényelnek.

Didier Reynders keddi Twitter-üzenetében azt írta, hogy emlékeztetni szeretnék a magyar kormányt a schengeni térség integritásának fontosságára, továbbá a határokat érintő intézkedések megkülönböztetésmentes alkalmazására az EU összes állampolgárával és lakosával kapcsolatban.

„Minden olyan intézkedést, amely nem felel meg az uniós jog ezen alapelveinek, azonnal vissza kell vonni. További tájékoztatást várunk a magyar fél részéről” – hangsúlyozta.

Több fővárosi és vidéki kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el

Nem lehet látogatni a betegeket keddtől a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, az Észak-közép-budai Centrumban (Szent János kórház), az Új Szent István Kórház és Szakrendelőben, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint a Bajcsy-Zsilinkszky Kórház és Szakrendelő telephelyein.

A járványügyi helyzetre tekintettel, a dolgozók és a betegek egészségének védelme érdekében vasárnap látogatási tilalmat rendeltek el a Bajai Szent Rókus Kórház valamennyi fekvőbeteg-ellátó osztályán. Szintén megtiltották a betegek felkeresését a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kiskunfélegyházi telephelyén.
Komárom Esztergom megye kórházai közül Esztergomban és Dorogon rendeltek el látogatási tilalmat a koronavírus terjedésének megelőzésére. Komáromban hétfőtől nem lehet látogatni a fekvőbetegosztályokat, a tatabányai Szent Borbála kórházban és tatai részlegén pedig márciustól folyamatos látogatási tilalom van érvényben.

Látogatási tilalom lépett életbe a szombathelyi Markusovszky Kórházban is, ez kiterjed a kórház valamennyi telephelyére és osztályára.
A közlések szerint a csomagküldési és kapcsolattartási jogokat mindenütt biztosítják. A súlyos állapotú betegeket és a kiskorúakat, valamint a szülő asszonyokat közvetlen hozzátartozó látogathatja, illetve a beteg kérésére őt felkeresheti egyházi személy vagy vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagja, betartva a higiénés szabályokat.

 

Címlapkép: A kép illusztráció (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)