Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztette párttagságát Göd LMP-s alpolgármestere

Ez a cikk több mint 2 éves.

Felfüggesztette párttagságát Fülöp Zoltán, Göd alpolgármestere, aki októberben az LMP tagjaként nyert képviselői mandátumot a gödi ellenzéki együttműködés színeiben – ez a politikus saját Facebook-oldalán jelentette be.

„Sajnos egyes ellenzéki pártok a gödi problémákat akarták felhasználni egymással szemben, ezért minden, ami itt történik helyi ügyből országos üggyé vált. Ehhez egyrészt az én pártomnak semmi köze nem volt, másrészt én továbbra is csak a gödi emberek érdekeit szeretném képviselni, így a tagi jogok felfüggesztésével megteszek mindent, amit én személy szerint tehetek azért, hogy az érintett szereplők újra a városra, és ne az országos politikára figyeljenek”

– írja az alpolgármester.

A mai napon felfüggesztettem az LMP-s párttagságomat. Sajnos egyes ellenzéki pártok a gödi problémákat akarták…

Gepostet von Fülöp Zoltán am Montag, 31. August 2020

Fülöp szerint „a helyzet mostantól tiszta”, ezzel a lépésével egyértelművé kívánja tenni, hogy a döntéseinek pártpolitikai motivációi nincsenek, azokat csak és kizárólag ő hozza.

Fülöp Zoltán volt az, aki Balogh Csaba momentumos polgármester kétszeres felfüggesztése erejéig a polgármesteri feladatokat ellátta, ám – mint arról a Mércén hétfőn reggel beszámoltunk – a bíróság mindkét felfüggesztést megsemmisítette. Ezzel a felfüggesztés idején a polgármesteri feladatokat ellátó Fülöp Zoltán alpolgármester tevékenysége álképviseletnek minősül, vagyis Baloghnak utólag vissza kell néznie a kérdéses időszakban hozott döntéseket, és azokat vagy el kell fogadnia, vagy el kell utasítania.

Mint ismert, a gödi polgármester és alpolgármesterei, az összellenzéki pártkoalíció tagjai között nyár elején nyílt konfliktus robbant ki a Samsung-gyár és a város közötti tárgyalások nyomán. Ennek részeként az alpolgármesterek „ésszerűtlen és autokratikus” döntéseknek nevezték Balogh városvezetési módszereit, majd a polgármester visszavonta mindkét alpolgármestere, az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-ból azóta kilépett Lőrincz László megbízatását.

Végül a gödi konfliktus a Momentum és a DK között országos szinten is kölcsönös vádaskodásba csapott át, miután a DK nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere hallható, amint arról beszél, hogy a leváltott alpolgármesterek helyett egy fideszes (Pintér György), egy momentumos (Andrejka Zombor), vagy egy független (Hlavács Judit) képviselő alpolgármesteri kinevezését támogatná.

Később a Momentum közleményt adott ki, miszerint a DK manipulált hangfelvételt hozott nyilvánosságra, mivel hiányzik belőle két mondat, amiben Balogh éppen Pintér György fideszes képviselő megbízhatatlanságát fejezi ki – akinek támogatása miatt eredetileg rátámadtak. Végül a DK-s Rónai Sándor és a momentumos Donáth Anna nyílt levelezésbe kezdett egymással, majd végül a két párt elnöke, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Tihanyban futottak össze, ahol a hírek szerint arról egyeztettek, hogy mihamarabb nekiállnak a gödi helyzet feloldásának. A DK színeiben megválasztott helyi képviselők időközben szintén kiléptek a pártból.

Címlapkép: Fülöp Zoltán, Schmuck Erzsébet és Kendernay János egy 2019. szeptemberi Firdays for Future klímasztrájkon. Fotó: Fülöp Zoltán FAcebook-oldala