Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A berlini kórház szerint Navalnijt megmérgezték

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 2020.08.24. 16:43

A berlini Charité kórház, ahol Navalnijt jelenleg kezelik, hétfő délután kiadott közleménye  szerint az orosz politikust valóban megmérgezték – írja a Spiegel. A közlemény szerint a kolinészteráz-gátlók hatóanyag-csoportjából mutattak ki egy anyagot a szervezetében, bár a konkrét méreganyagot még nem sikerült megállapítani.

Navalnij jelenleg is a sürgősségi osztályon van mesterséges kómában.

Az állapota továbbra is súlyos, de az élete nincs akut veszélyben. A mérgezés hosszú távú hatásai, különösen az idegrendszerére jelenleg még ismeretlenek.

Korábban írtuk:

Hétfőn Steffen Seibert kormányszóvivő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy mivel „nagyon valószínű” hogy Alekszej Navalnijt megmérgezték, ezért indokolt a rendőri védelme. Az orosz ellenzéki aktivistát kezelő orvosok azonban továbbra se adtak ki közleményt Navalnij állapotáról.

„Mivel a megmérgezés ténye nagyon valószínű, ezért szükséges a védelem” – jelentette ki hétfőn a német kormány szóvivője. Seibert felemlegette azt is, hogy ha Navalnijt valóban megmérgezték, az nem lenne precedens nélküli eset Oroszországban. A szövetségi kormány teljes transzparenciát követel az eset kivizsgálásában.

Navalnijt hosszas huzavona után pénteken szállították a berlini Charité kórházba Omszkból, ahol azok után kezelték, hogy egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton rosszul lett. Az általában a legismertebb orosz ellenzéki figuraként hivatkozott korrupcióellenes aktivista kómába esett, a legfrissebb információk szerint azóta is lélegeztetőgépen van.

Az ottani kezelése alatt az omszki kórházban az orvosok kevés információval szolgáltak Navalnij állapotáról, végül azt állították, hogy nem találtak méreganyagra utaló jeleket a szervezetében. Alekszandr Murahovszkij főorvos szerint anyagcserezavar okozhatta a tüneteket. Ezt megelőzően Ivan Zsdanov, Navalnij munkatársa az Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványában azt nyilatkozta a rendőrség információira hivatkozva, Navalnij szervezetében olyan anyagot találtak, amely nemcsak az ő, de a környezete számára is „halálos veszélyt jelent”, ezért „mindenkinek védőruhát kell viselnie körülötte”.

Az omszki kórház hétfőn is kitartott amellett, hogy nem találtak méregre utaló jeleket Navalnij szervezetében, ugyanakkor Murahovszkij kijelentette, hogy „semmi kétség afelől, hogy megmentettük az életét”.

A főorvos azt is hangsúlyozta, hogy a kezelésében semmiféle politikai szempont nem játszott szerepet. Amikor arról kérdezték, miért volt akkor jelen a kórházban a rendőrség, amíg Navalnijt ott kezelték, Murahovszkij annyit mondott, hogy nem tudja, mit csináltak ott.

Vasárnap este Jaka Bizilj, annak a német alapítványnak az igazgatója, amely Navalnij Berlinbe szállításának költségeit fedezte, interjút adott, melyben állította, hogy a politikust valóban megmérgezték, azonban túl fogja élni – bár hónapokig cselekvőképtelen lesz. A Bizilj által közölt információ forrása azonban nem világos, ugyanis Navalnij szóvivője, Kira Jarmis szerint jelenleg még nincs új információ a politikus állapotáról.

Navalnij Berlinbe érkezése óta a német rendőrség jelentősen megnövelte a Charité kórház körüli jelenlétét, ezt indokolta hétfői sajtótájékoztatóján Steffan Seibert azzal, hogy a mérgezés valószínűsége miatt szükséges a fokozott védelem.

Vasárnap a Moszkovszkij Komszomolec orosz lap rendőrségi források alapján arról számolt be, hogy Navalnij csütörtöki rosszulléte előtt napokig szoros titkosszolgálati megfigyelés alatt állt. A politikust az FSZB civilruhás emberei követték, illetve a róla készült magán- és közterületi kamerafelvételeket is folyamatosan elemezték. Kira Jarmis a kormánypárti lap riportját azzal kommentálta, hogy „nem lepett meg, hogy ilyen alaposan megfigyelik, de az elképesztő, hogy nem hezitáltak mindenkinek be is számolni róla.”