Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Navalnij kezelőorvosa és felesége biztos a mérgezésben, szerintük időhúzásból nem engedik a politikus elszállítását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 19:07

Anataolij Kalinyicsenko, az omszki kórház helyettes főorvosa közölte, hogy  Navalnij állapota stabil, és hozzátartozóinak kérésére az orvosok megadták az engedélyt a berlini kórházba való átszállítására. Kalinyicsenko ismételten kizárta a mérgezés lehetőségét. Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren nemrég szintén azt közölte, hogy a tárgyalások elmozdultak a holtpontról és esély nyílt a politikus elszállítására.

Korábban írtuk:

Az omszki kórház főorvosa, Alekszandr Murahovszkij szerint nem mérgezés okozta Vlagyimir Putyin egyik leghangosabb bírálója, Alekszej Navalnij hirtelen rosszullétét, hanem anyagcserezavarról lehet szó.

„A mai napra több munkadiagnózis alakult ki. A fő ezek közül, amely felé hajlunk, a szénhidrát-egyensúly megbomlása, vagyis az anyagcserezavar. Ezt a vércukorszint hirtelen zuhanása váltotta ki” – mondta Murahovszkij. A főorvos elvetette azokat, a sajtóban korábban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a rosszullétet nátrium-oxibutirát vagy altató okozhatta – írja az MTI.

Ahogy arról a Mércén részletesen beszámoltunk, Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol mentő szállította kórházba. Az ellenzéki politikust mesterséges kómába helyezték, géppel lélegeztetik. Navalnijhoz sem feleségét, sem kezelőorvosát nem engedték be a kórházba, munkatársai szerint feltehetően a teájába csempészett toxinnal mérgezhették meg.

Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított – és július végén súlyos bírságok terhe miatt feloszlatott – Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának igazgatója egy rendőrre hivatkozva azt állította, hogy Navalnij szervezetében olyan anyagot találtak, amely nemcsak az ő, de a környezete számára is „halálos veszélyt jelent”, ezért „mindenkinek védőruhát kell viselnie körülötte”.

Zsdanov mérgezésre vonatkozó állítását a TASZSZ orosz állami hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó rendvédelmi forrás alaptalannak nevezte, és az mondta, hogy a fő hipotézis a pszichodiszleptikum-bevitel. Szavai szerint az ügyben azért nem indult büntetőeljárás, mert nem bizonyosodott be, hogy szándékos mérgezés történt.

A Meduza ellenzéki hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte: Oroszországban többnyire nem vizsgálják ki az ellenzéki aktivisták és újságírók mérgezési eseteit.

Egy német alapítvány, a Cinema for Peace, Pjotr Verzilov, a Pussy Riot orosz ellenzéki aktivista csoport képviselőjének kérésére orvosi repülőgépet küldtek Omszkba a politikusért, a géppel érkezett német orvosokat délutáni jelentések szerint beengedték a kórházba. Az omszki kórház főorvosa péntek délelőtt azonban azt mondta, Navalnij állapota az éjszaka folyamán valamelyest javult, de nem elég stabil, ezért egyelőre nem szabad elszállítani a kórházból. „El kell érnünk a páciens (állapotának) teljes stabilizálását” – mondta Murahovszkij, aki szerint még legalább két napot vesznek majd igénybe azok a vizsgálatok, amelyek alapján meg lehet állapítani Navalnij diagnózisát.

A politikus felesége, Julija Navalnaja ugyanakkor hangot adott gyanújának, hogy a politikust azért nem engedik elszállítani Németországba, hogy kiürüljenek a méreganyagok szervezetéből.

A család ragaszkodik a külföldi gyógykezeléshez, mert nem bízik meg az orosz egészségügyi rendszerben, így az omszki mentőkórházban sem, amelynek főorvosa a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja. Navalnaja pénteken levélben fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, követelve, hogy engedélyezze súlyos állapotban lévő férje haladéktalan átszállítását Németországba.

Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij kezelőorvosa szintén kétségbe vonta az Omszkban megállapított diagnózist.

„Anyagcsere-zavar rengeteg betegség esetén lehet. Ez egy állapot, nem pedig diagnózis. A cukorszint esése sem diagnózis. Mellesleg a cukra tegnap normális volt”

– írta doktornő a Twitteren. Vasziljeva ragaszkodik korábbi álláspontjához, amely szerint mérgezés történt. A kórház álláspontját „aljas fogalomcserének” minősítette.

Navalnajához hasonlóan ő is azzal gyanúsította meg a kórházat, hogy a méreganyagok kiürülése érdekében húzza az időt. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy a Kreml beavatkozott-e Navalnij elszállításának ügyébe, újságíróknak Moszkvában azt mondta, hogy ebben az ügyben a kezelőorvos hivatott dönteni. „A Kreml nem foglalkozik páciensek gyógyításával. Mi nem vagyunk orvosok” – hangoztatta a szóvivő, még Navalnaja levelének közzététele előtt.

Tavaly nyáron egy hasonló esetben „allergiás reakciók” miatt szállították a börtönből a kórházba Navalnijt, miután 22 ezres tüntetést szervezett Moszkvában a helyi választások ellenzéki jelöltjeinek ellehetetlenítése miatt (ezt akkor a rendőrség rendőrség brutálisan szétverte). A mérgezés a harminc napos elzárása közben történt, amit „illegális tüntetés-szervezés” miatt kapott.

Akkor Navalnij szóvivője, Kirja Jarmush azt adta hírül, arcának feldagadása és vörössége miatt kórházba kellett vinni. Hozzátette, mindezt ő furcsának tartja, hiszen a politikus „kórtörténetében ilyen tünetek vagy allergiák nem fordultak elő.”

Címlapkép: Makszim Kardopolcev, Facebook