Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Balaton mindenkié – de mi van, ha nem tudod kifizetni?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Balaton a 19. század óta máig az egyik legkedveltebb magyarországi üdülőhely. Idén még Orbán Viktor is kiadta a parancsot: több Balaton, kevesebb Adria! Ezzel többek közt az a probléma, hogy sokaknak nem hogy az Adria, de a Balaton is megfizethetetlen, különösen azóta, hogy a tópart egyre nagyobb területei kerülnek magánkézbe, gyakran kormányközeli üzletemberek tulajdonába, miközben a szabadstrandok száma is egyre fogy.

Mindennek ellenére még mindig léteznek a közüdültetés bizonyos formái a Balaton-parton: a számos gyerektábor- és üdülő mellett egyes budapesti önkormányzatok is fenntartanak különböző konstrukciókban strandokat, szálláshelyeket, ahol a kerületi lakcímkártyával rendelkező lakosok nyaralhatnak.

Augusztus 17-től kékbe borult a Mérce. Egy héten át a víz a fő témánk. Hogyan lehetne igazságosabb és fenntartható a vízforrásaink kezelése? Hogyan lehetne közkincs, ami egyre kevesebbek privilégiuma?

Egy pohár tiszta víz, egy frissítő tusolás, a vízpartok csodálatos, élő világa és az általuk nyújtotta örömök, az egészséges, elérhető árú zöldség, gyümölcs és élelmiszer, az alapvető szükségleteket biztonságosan fedező közmű szolgáltatások – mindannyian azt szeretnénk, ha mi, akárcsak gyermekeink részesülhetnénk a víz áldásaiból.

Mi a Mércén egy olyan világra vágyunk, ahol mindez nemcsak a szerencsés országokba, szerencsés családokba születettek privilégiuma, hanem az egész emberiség osztályrésze. Ezért életbe vágó, hogy beszéljünk a vízről – tartsatok velünk!

A cikkeket A csaptól az áradásig címke alatt találjátok.

A VI. kerületi önkormányzat például 2016 óta üzemeltet üdülőt Siófokon, ahova pályázati elbírálás alapján mehetnek pihenni szociálisan rászoruló terézvárosi lakosok kedvezményes áron (napi 2000 forintért, amiért reggelit és ebédet is kapnak), a VIII. kerület pedig egy káptalanfüredi strandot tart fenn, amit bármely, józsefvárosi lakcímkártyával rendelkező lakos teljesen ingyenesen használhat.

Soproni Tamást, a VI. kerület polgármesterét és Horti Zsófiát, a VIII. kerület üdülési divíziójának vezetőjét kérdeztük az önkormányzati üdültetés nehézségeiről és arról, miért érdemes mégis pénzt és energiát fektetni ebbe, a Balaton-part felvásárlásáról és hogy miért fontos, hogy azok is hozzáférjenek a magyar tengerhez, akik nem tudják kifizetni a kétezer forintos lángost a fizetős strandon.

A videót készítette: Csengel Karina, Fazekas Lázár Benjámin, Pósfai Orsolya

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!