Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baloldali aktivisták gyűjtenék össze, hány politikus él az Airbnb-ből Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Korábbi nyílt leveléhez kapcsolódva most nyilvános listát készítene több szervezet azokról a politikusokról, akik maguk is adnak ki lakástulajdont magánszállásként, tipikusan az AirBnb online rendszerén keresztül, miközben nekik kellene szabályozni is ezt.

Az A Város Mindenkié csoport, a Szikra Mozgalom (volt Szabad Budapest), a Táncsics Radikális Balpárt, az Utcáról Lakásba Egyesület, és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom, most nyilatkozat-tervezetet tett közzé, amelynek célja, hogy kiderítsék, kik azok a  – bármelyik politikai párthoz tartozó, országos vagy helyi – választott politikusok, akiknek érdekeltségük van a lakások turisztikai hasznosításában, és azt várják tőlük, hogy azt a vagyonnyilatkozathoz hasonlóan, visszaküldve töltsék ki.

Ahogyan a baloldali értékrendű szervezetek szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben fogalmaznak,

„Ha ez megtörténne, akkor világossá válna, hogy a rövidtávú lakáskiadás, a lakások-turisztikai hasznosítása gyakran a helyi politikusok üzlete, és az üzletág haszonélvezőinek politikai kötődése útjában áll a többségnek kárt, vagy hátrányt okozó AirBnB szabályozásának.”

Az A Város Mindenkié korábban nyílt levelet is eljuttatott Karácsony Gergely főpolgármesterhez, ebben azt kérik, több más európai nagyvároshoz hasonlóan Budapesten is egységesen, maximum 30 napban szabályozzák a turisztikai célú lakáskiadást évente.

A Mércén már több cikket is írtunk arról, hogy a rövidtávú lakáskiadás, vagyis az Airbnb-zés drasztikusan megemelte az albérletárakat, emiatt pedig rengetegen estek el a biztonságos, megfizethető lakhatástól.

Airbnb kisokosunk – melynek célja, hogy az olvasóink teljes képet kaphassanak a jelenség társaldami és lakhatási következményeiről – itt érhető el.

Erre az AVM szerint azért van szükség, mert mint akkori nyílt levelükben fogalmaznak,

„A „lakáshotelek” jelentős része egy maroknyi kisebbség kezében koncentrálódik. Egy kiemelkedően vagyonos réteg a profitmaximalizáció céljával százezreket foszt meg a megfelelő lakhatási körülményektől. Álláspontunk szerint a lakhatás alapjog, nem árucikk. A lakások arra valók, hogy lakjanak bennük”

Álláspontjukhoz nagyon hasonló, ám annál valamivel megengedőbb szakvéleménnyel de a Habitat for Humanity civil szervezet is csatlakozott, az ő véleményük szerint éves szinten maximum 120 vendégéjszaka lehetne az AirBnB kiadás ideális felső határa.

A szakmai szervezetek véleménye azután érkezett be, hogy a főpolgármester közölte, augusztus legelejétől a kerületi önkormányzatok és a főváros is szabadon szabályozhatnák a magán-szálláskiadás kereteit Budapesten. Sőt, ehhez Karácsony Gergely néhány napja hozzátette, Budapest maga mindenképpen nagyon szigorú szabályozásra készülhet.

A baloldali szervezetek legújabb javaslatcsomagja azért jelentős, mert túllépve a sima szabályozás kérdésein felveti azt is, az AirBnB rendszer legnagyobb haszonélvezői Budapesten tipikusan politikusok, vagy politikusok köreihez tartozó nagyvállalkozók, így a helyzet rendezéséhez véleményük szerint elengedhetetlen ezeknek a vagyoni viszonyoknak a pontos feltérképezése.

Ezért, az adatok összegyűjtése után azt is tervezik, publikálják azoknak a politikusoknak a nevét akik aktívan is profitálnak a turisztikai célú lakáskiadásból.

Nógrád megyei fideszes működtetett zugszállodát Terézvárosban

Tavaly decemberben derült például ki az is, hogy az előző, fideszes kerületvezetés alatt Becsó Zsolt Nógrád megyei, kormánypárti országgyűlési képviselő szabályos zugszálloda-rendszert üzemeltetett a Terézvárosban, mindezt pedig az AirBnB rendszeren keresztül. Miután a 24.hu fényt derített arra, Becsó „szállodája” illegálisan működik, Soproni Tamás októberben megválasztott 6. kerületi polgármester azonnal átalakította a kerületi adórendszert olyanformán, hogy az AirBnB-vel történő visszaélések számát jelentősen csökkenteni tudja.

Salgótarján, 2019. október 3.
Becsó Zsolt fideszes országgyûlési képviselõ, Mészáros Beatrix, a tulajdonos Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, Mészáros Lõrinc, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa, Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója és Varga Mihály pénzügyminiszter (b-j) a tûzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokának avatásán 2019. október 3-án. Az 5400 négyzetméteres robotizált üzemcsarnok 3,6 milliárd forintba került, amit a kormány 1,8 milliárd forinttal segített a nagyvállalati támogatási program részeként.
MTI/Komka Péter

Augusztus 1-től pedig az összes fővárosi önkormányzat számára lehetőség nyílik arra, hogy az albérletárakat az egekbe tornászó, a helyi lakókat mindenhol egyre inkább kiszorító AirBnB rendszerén saját hatáskörben szigorítsanak, így a zugszállodák ideje is hamar leáldozhat.

Címlapkép: Pikó András, Facebook