Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden nagyon felhúzta Erdoğant, szerinte a török államfő „önkényúr”, és támogatni kell az ellenzékét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Joseph Biden, az amerikai Demokrata Párt 2020-as elnökjelöltje, korábbi alelnök még tavaly év végén adott interjút a New York Times-nak, amelyben arról beszélt, hogy az USÁ-nak újra kellene gondolnia a török „önkényúrral”, Recep Tayyip Erdoğannal való viszonyát. A szenátor szerint hazájának jobban kellene támogatnia a török elnök ellenzékét.

A videóban, ami hétvégén újra felbukkant (most, hogy immár Biden a hivatalos jelölt, ráadásul nem is áll rosszul a kampányban), a politikus elmondja, hogy „nagyon aggódik” Erdoğan kurdokkal szembeni politikája, az oroszokkal való részleges katonai együttműködése és az amerikai támaszpontokhoz való hozzáférése miatt.

„Úgy gondolom, teljesen máshogy kellene közelítenünk felé most, egyértelművé téve, hogy az ellenzéki vezetőket támogatjuk.”

A volt alelnök, és az Ovális Iroda íróasztalának jelenleg legesélyesebb várományosa ezekkel a szavaival szombaton a legnépszerűbb téma lett a török Twitteren, miután Arif Zêrevan kurd újságíró posztolta a videót:


Biden arról is beszélt, hogy bátorítani kellene azokat a még létező törökországi vezetőket, akik képesek lehetnek arra, hogy szembeforduljanak Erdoğannal, és „harcba szálljanak vele”.

„Nem puccsal, nem puccsal, hanem választásokon” – sietett leszögezni Biden. – „[Erdoğan] Lebőgött. Lebőgött Isztambulban, lebőgött a saját pártjában. És mi eközben mit teszünk? Ülünk ölbe tett kézzel, és behódolunk. Az utolsó dolog, amit a kurdokkal kapcsolatban tettem volna, az a behódolás. Az abszolút utolsó.”

A volt alelnök szavaira Fahrettin Altun, a török elnök kommunikációs igazgatója reagált, szerinte amit Biden mondott, az „intervencionista”, és nem összeegyeztethető a jelenlegi amerikai-török kapcsolatok helyzetével.

„Senki nem támadhatja nemzetünk akaratát és a demokráciát, vagy kérdőjelezheti meg Elnökünk legitimációját, akit a többség választott meg.”

– közölte Altun, ismerős retorikával.

Biden kampánycsapata egyelőre nem volt elérhető azonnali reakcióra a Reuters szerint.

Trump és Erdoğan szoros kapcsolatban állnak egymással, bár a viszony az utóbbi időben kissé elmérgesedett, főként Törökország döntése miatt, hogy orosz légvédelmi rendszereket vásárol. Az ország Szíria-politikája és a török jegybank elleni amerikai vádak, miszerint az segíti az irániakat a szankciók elkerülésében szintén nem jó pontok az amerikai vezetés szemében.

A török ellenzék tavaly tarolt a helyhatósági választásokon, a legnagyobb városokat sorra nyerte.

Recep Tayyip Erdoğan az utobbi években két hadműveletet is indított a rojavai kurd népállam ellen Szíriában. Az első („Olajág-hadművelet”) a ENSZ 2018-as jelentése szerint gyakorlatilag etnikai tisztogatással volt egyenértékű. A második, 2019-es „Béke Tavasza Hadműveletnek” nevezett offenzíva során kurdellenes milíciák segítségével további területeket foglalt el az észak-szír autonómia rovására, a hadműveletet itt is iszonyatos emberi jogsértések követték, összességében kurd nők százait rabolhatták el, és adhatták el rabszolgának a törökökkel szövetséges milíciák.

A „Béke Tavasza Hadművelet” során a helyi, korábban az Iszlám Állam által is üldözött jazidi lakosok kényszerültek tízezrével menekülésre, és több, törökök, vagy dzsihadista milicisták által elkövetett kegyetlenkedésről is érkeztek hírek.

A sikeres Kobáni hadjárat után 2015-ben az Egyesült Államok formálisan is szövetségre lépett a kurdokkal az ISIS elleni harcban, ezt a lépést viszont kritizálta Törökország, amely a kurd Népvédelmi Egységek és a kelet-törökországi inszurgens kurd PKK közötti kapcsolatokat biztonsági kockázatnak tekinti. Utóbbit nem csak Törökország, de számos más ország, az Európai Unió és az USA is terrorszervezetként tartja számon. A legutóbbi török hadművelet során Trump félreállította saját csapatait az előretörő törökök útjából, ezt a lépést még magas rangú amerikai tisztviselők is árulásnak titulálták.

(Reuters, Ahval News)
Címlapkép: Bloomberg, Twitter