Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Történelmi méretűt zuhant a gazdaság teljesítménye a második negyedévben a járvány miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyarország bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteki gyorsjelentésében.

Az első félévre vetítve pedig ez azt jelenti, hogy 6,1%-kal csökkent a GDP a nyers adatok szerint.

Az előző negyedévhez mérten 14,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene 2020 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Mint a Portfolio elemzése is rámutat,

ez mind az éves, mint a negyedéves index történelmi rekordot jelent, amióta ugyanis a magyar gazdaság teljesítményét negyedéves frekvencián mérik, sosem zuhant ekkorát a teljesítménye.

A mai adat azt is jelenti, hogy Magyarország technikailag recesszióba került, hiszen két egymást követő negyedévben csökkent a GDP-je.

A GDP volumenváltozása az előző év azonos negyedévéhez képest. Forrás: KSH.hu

A KSH egyúttal jelezte azt is: a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdaságban olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

Az idei első negyedévben még a GDP a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A GDP idei második negyedévi részletes adatait szeptember elsején teszi közzé második becslésében a KSH, míg a gazdaság idei harmadik negyedévi teljesítményéről november 13-án közölnek adatot.

Szintén a Portfolio mutat rá, hogy a kiigazítatlan GDP-növekedési adat -13,6%, az erre vonatkozó előzetes várakozások konszenzusa -10,7% volt, vagyis a várakozásoknál nagyobb lett a gazdasági teljesítmény zuhanása.

A KSH az első becslésekor nem közöl részletes adatokat, így pontosan még nem látni, hogy az egyes területen milyen részt vállaltak a méretes esésből. A hivatal értékelésében mindössze annyi áll, hogy „a koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához”.

A GDP bezuhanásának már számos előjele volt: a márciusban már kis mértékben ható koronavírus-sokk áprilisban erősödött fel igazán, és rá is nyomta a bélyegét a második negyedéves teljesítményre. Ezt mutatta az is, hogy 30 százalékot zuhant az ipari termelés májusban, ami nagyobb volt mint a 2009-es válságban tapasztalt.

Májusban írt a Mérce hasábjain Büttl Ferenc közgazdász arról, hogy a gazdaság újraindulása csak lassú, fokozatos és részleges lehet és lesz, így a 2020-as hazai gazdasági visszaesés (recesszió) bekövetkezése bizonyos, csupán a mértéke kérdéses.

A múlt héten írtunk arról, hogy másik makromutatót is padlóra küldött  válság:  soha nem látott méretűre nőtt az államháztartási hiány Magyarországon, miután a júliusi hiány 328 milliárdra rúgott, a héthavi hiány elérte a 2165 milliárd forintot, ami szintén rekordnak számít.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd