Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Szégyen, hogy a két jó barát idáig jutott” – szolidaritási tüntetést szervezett a Pride a lengyel aktivisták mellett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 08.12: A cikk előző verziójában helytelenül írtuk, hogy az aszfaltra fekvő, performanszot bemutató aktivisták a Budapest Pride-hoz tartoztak volna, valójában az Amnesty International aktivistái voltak. A hibát javítottuk.

A mai napra szolidaritási tüntetést szervezett a Budapest Pride a lengyel LMBT aktivistákat érő rendőri erőszak ellen, amelyről több ízben a Mérce is beszámolt: Margot Szutowiczot és majdnem ötven társát a hétvégén csukták le, miközben ők békésen demonstráltak.

„Szolidárisak vagyunk a lengyel sorstársainkkal, hiszen nekünk is egy hasonlóan homofób és transzfób rezsim elnyomása alatt kell képviselnünk az LMBTQ emberek érdekeit, és mindent megtenni az alapvető jogaik és biztonságuk érvényesüléséért”

-állt a mai esemény meghívójában.

A demonstráción elsőként Ewa Parówka, egy Magyarországon élő lengyel művész szólalt fel, aki szerint az elmúlt napok homofób eseményei egy kormányzatilag irányított és összehangolt, nyíltan melegellenes kampány részei voltak.

„Ami most történik Lengyelországban, az radikálisan eszkalálódó, homofób erőszak. Féltjük a barátainkat, a családunkat, a közösségünk tagjait”

-mondta Parówka, majd hozzátette: elegük van abból, hogy jobboldali politikusok úgy gondolják, hogy joguk van az életükről dönteni. Parówka szerint Magyarország és Lengyelország kéz a kézben jár a szélsőjobboldali radikalizáció útján, az LMBTQ közösség pedig a gyűlöletkeltő retorikájuk egyik legnagyobb áldozata.

Fotó: Mérce

Ewa Parówka után Gyárfás Judit, magyar LMBTQ teológus hallgató mondott beszédet, aki egy olyan nyilatkozatból olvasott el, amelyet több, keresztény társával állítottak össze.

„Keresztényként, emberként felszólalok az erőszak és a méltatlan bánásmód ellen, ami LMBTQ társaimat és szövetségeseiket érte”

-mondta.

Gyárfás azt mondta, teológus hallgatóként muszáj megjegyeznie, hogy ő nem egy ideológia, hanem egy ember és ugyanúgy Isten teremténye, mint bárki más.

A következő felszólaló Peksa Kama lengyel és magyar származású, már visszavonult aktivista szólalt fel, aki a mostani események hatására, négy év után érezte úgy, hogy sajnos újra van mit mondania. Peksa a gyermekkoráról mesélt, az izgalmas utazásokról, amikor Zakopanéban meglátogatták a család lengyel agát – ahol biztonságban érezhette magát. A lengyel ág vallásossága miatt csak később mert nekik előbújni, ám támogató fülekre talált. „Szégyen, hogy a két jó barát idáig jutott”, mondta, utalva az ismert mondásra. Szerinte Magyarországon és Lengyelországban is ugyanaz a gyűlölettel teli kommunikációs narratíva a domináns.

Fotó: Mérce

A legutolsó beszédet Rémy Bonny, egy  Közép- és Kelet-Európai LMBTQ-ellenes kampányokra szakosodott belga politológus mondta, aki a melegellenes ideológiák előretöréséről beszélt Európában. „Mind a 15 milliárd, EU-állampolgár LMBTQ ember magára marad?”, intézte kérdését Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felé. A politológus tolmácsolta az LMBTQ közösség kérését,

miszerint tartsanak rendkívüli ülést a lengyel LMBTQ-emberek ügyében és tegyenek meg mindent azért, hogy a lengyel LMBTQ politikai foglyokat azonnal elengedjék, illetve lépjenek fel határozottan az LMBTQ ellen irányuló rendőri erőszak ellen Lengyelországban.

A demonstráció végén egy performanszot is előadtak az Amnesty International aktivistái: a Lengyel Nagykövetség előtt feküdtek ki az aszfaltra, az LMBTQ aktivistákat érő rendőri erőszakot szimbolizálva.

Fotó: Mérce

Az eseményt élőben közvetítettük, a felvétel itt nézhető vissza:

Címlapkép: Tüntetés a nagykövetség előtt. Fotó: Mérce