Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy korábban megakadályozott beruházás állhat a szigligeti polgármester lemondása mögött

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy korábban megakadályozott beruházást sejtenek a helyiek Szigliget polgármesterének, Balassa Balázsnak és teljes testületének lemondása mögött, írja a Népszava. Balassa két két héttel ezelőtt azért adta vissza pozícióját, mert úgy érezte, bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben védetlen a település.

Ahogyan korábban a Mérce is beszámolt róla: Szigliget működése azért volt példaértékű az elmúlt években, mert balatoni településként ellen tudott állni a befektetői nyomásoknak és a beépítési láznak, így meg tudta őrizni tájjellegű szerkezetét. Valószínűleg éppen ez állhat a polgármester és a képviselők lemondásának hátterében is.

Szigliget ugyanis még a Balaton-törvénynél is szabva a térség egyik legszigorúbb rendezési tervét alkotta meg már évekkel ezelőtt, gátat szabva újabb zöldterületek beépítésének, és korlátozva a külterületi építkezéseket is. A szigorúbb szabályozás többek közt azt jelentette, hogy a strand és a kikötő lehetett az egyetlen beépített vízparti rész: sem nyaralók, sem kempingek, üdülők nem épülhettek a világörökség-várományosnak számító település vízpartján.

Balassa az elmúlt két hétben sem ismertette lemondásának pontos okát, a Népszava viszont helyi forrásokra hivatkozva egy szállásfejlesztési projektet sejt a háttérben. Az elmúlt években valóban volt egy vitatott beruházási terv: az SCD ingatlancég alapítója, a településen 2003 óta pincészetet működtető Szatmári Gábor a település frekventált részén található Antal-hegyen építkezett volna. A Szatmári Családi Pincészet mezőgazdasági területen szeretett volna apartmanként használható présházakat építeni a hegyoldalban, ám ezt az önkormányzat mindenképpen meg akarta akadályozni.

A Népszava megkeresésére Szatmári ugyanakkor azt válaszolta: „sajnos már csak múlt időben tudunk beszélni a témáról”. Az ötlet 2019-ben viszont nem találkozott a folyamatban lévő településrendezési tervet készítők elképzelésével, ezért ez a projektet jelenleg nem tudják megvalósítani.

A Népszava a cikkben állítottakkal kapcsolatban megkereste a távozó polgármestert, ám Balassa nem reagált a megkeresésre.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás