Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem sok következménnyel jár a NER természetpusztító terjeszkedése Tihanyban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz fordult Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, hogy tájékoztatást kérjen a Tihanyban zajló építkezésekről, az azokra adott engedélyekről, illetve a különböző építésügyi ellenőrzésekről. A kormányhivatal válaszából az derült ki, hogy az elmúlt hónapokban 35 esetben folytattak ellenőrzést, melyből csupán 6 alkalommal indítottak eljárást – ezek közül egy esetben bontásra ítélték a tulajdonost, míg ötször fennmaradási engedélyt kellett az érintetteknek benyújtaniuk.

Ez azt jelenti, hogy például hiányosak az engedélyeik vagy azoktól eltérőn kezdtek bele az építkezésbe, az ilyen eseteknek azonban láthatóan nem sok következménye van.

„Így lesz egy gazdasági épületből luxusingatlan vagy villa. Csak mert vannak, akinek ezt szabad: a NER-diplomatáknak és a NER-kitartottaknak. Az ő szabálytalanul felhúzott villáikat nem fogják leromboltatni, maximum kapnak egy párszázezres bírságot„

– írja a képviselő, aki júliusban írásbeli kérdést nyújtott be Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának is a tihanyi luxusingatlanok szaporodásával kapcsolatban. Az államtitkár válaszában biztosította a képviselőt afelől, hogy bár az utóbbi évtizedekben a Balaton-felvidék egészén egyre erőteljesebb beépítési, beruházási szándék figyelhető meg, e tendencia hatásainak mérséklését hivatott szolgálni a törvényi rendszer, illetve a települések hatályos településképi rendelete, valamint a települési főépítészek hálózata is.

Ezt nem olyan könnyű komolyan venni, miután a 444 riportja nemrég részletesen beszámolt a NER tihanyi térnyeréséről. Mint az a cikkben olvasható, a Tihanyi-félsziget világörökségi várományos helyszín, így sokáig nagyon odafigyeltek az egykori halászfalu építészeti egységére. A Tihany Óvár nevű külterületen hivatalosan nem lehet lakóingatlant építeni, az itt található szőlőültetvényeket és gyümölcsösöket az utóbbi időben mégis hatalmas villák váltották fel. Az itt található telkekre legfeljebb mezőgazdasági épületeket lehet felhúzni, amikhez szinte mindenhol tartozik medence is, pedig elvileg ez is tilos.

A több száz négyzetméteres, Balatonra néző „mezőgazdasági épületek” felhúzása a környezetet sem kímélik: rengeteg a fakivágás, de az sem példa nélküli, hogy több ezer négyzetméteren letarolnak mindent, – kisebb túlzással – elhordva a fél hegyoldalt.

Az építkezéseket szabályozó törvény könnyen kijátszható, az engedélyek kiadása pedig az utóbbi években átkerült a helyi építési sajátosságokat ismerő önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz. Ha valamilyen szabálytalanságra esetleg fény is derülne, azt egyszerűen csak belekalkulálják a luxusingatlanok tulajdonosai az árba.

Címlapkép: MTI/Varga György