Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghátrált a Magyar Posta, 8 százalékos alapbér-emelést kapnak a dolgozók

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Posta Zrt délután bejelentette, mai tárgyalásukon a „munkáltató és a szakszervezet megállapodtak”: egy éves szinten 8 százalékos alapbérfejlesztésben egyeztek, meg, amit „differenciált módon” biztosítanának: havi 4000-8000 forintos alapbérfejlesztést kapnak a legalább 10 éve a cégnél dolgozók, és az éves teljesítmény-elismerést is megtarthatják.

A két juttatást figyelembe véve a Magyar Posta szerint a béremelés a dolgozók közel felét érinti, és a teljesítmény elismeréssel is kalkulálva 14 ezer dolgozó részesül majd összesen 10%-os, éves szintű béremelésben Az állami tulajdonú cég közölte azt is, számításaik szerint a szakszervezetekkel kialkudott béremelés, amely visszamenőlegesen, május 1-i hatályú, összesen 6 milliárd forintba fog majd kerülni.

A szakszervezetek a kialkudott megegyezést teljes sikerként értékelték mai sajtótájékoztatójukon.

A postások béremeléséért harcoló, szakági szakszervezetek, a Postás Szakszervezet, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és a Kézbesítők szövetséges teljesen koordinált, egységes fellépéssel elérte, hogy egyszeri juttatás helyett rendszerszerű, az alapbérbe is beépülő béremelést harcoljanak ki a Magyar Postától.

Tóth Zsuzsanna, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége elnöke szerint, noha a cég szinte a végsőkig ragaszkodott az egyszeri juttatás tervéhez, ezt az egységes szakszervezeti fellépés csak most, az utolsó napokban fordította át a dolgozók számára kedvezőbb, állandó alapbér-emelés felé.

Pfeifer Tamás, a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (POMÉSZ) vezetője szerint nagyon fontos volt, hogy az ugyancsak bérrendezésért harcoló közlekedési szakszervezetek szolidaritást tanúsítottak irántuk, és kiálltak értük, ezzel megkönnyítve dolgukat.

„A jövőre nézve azt szeretném, ha a régi hagyományok felélednének és a Magyar Posta lenne a jövőben az első, aki eredményest bértárgyalást tud folytatni. […] Bízunk abban, hogy a munkáltató partner lesz abban, hogy minket is bevon az egyeztetésbe.”

– emelte ki a sajtótájékoztatón.

Fotó: Mérce

A sikeres megegyezés előtt a postás szakszervezetek korábban nagy tüntetést is tartottak a bérrendezés érdekében Budapest belvárosában, illetve sztrájkbizottságot is alakítottak, amennyiben az 5 hónapos tárgyalás-sorozat nem vezetett volna eredményre.

Tóth Zsuzsanna is hangsúlyozta, a pandémia-helyzet alatt a postások nélkülözhetetlen szerepe a társadalomban mindennél jobban megmutatkozott.

A Mérce kérdésére, hogy a közös siker után folytatódhat-e a négy szakirányú szakszervezet szoros együttműködése, Tóth elmondta, a négy postás szakszervezet összefogása példamutató volt, és „talán elindíthat egy folyamatot az országban” amikor a szakszervezetek szoros együttműködése „ennek a példának a nyomán elindulhat.”

A Napi.hu információi szerint a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, Schamschula György és a szakszervezetek korábbi demonstrációján felszólaló érdekvédők is hangsúlyozták, az Európai Bizottság egyik irányelve jelentősen korlátozza az állami tulajdonú cégek kiadásait a tagállamok esetén, a magyar kormány és a szakszervezetek most az irányelv felülvizsgálatára kérik az Európai Bizottságot, hogy az égetően szükséges bérfejlesztés az EU-s irányelveket sem sértve történhessen meg.

A postás szakszervezetek sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük, itt lehet visszanézni.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs