Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába állította a szombathelyi iskolaigazgató, hogy nem kért iskolaőrt, Rétvári Bence szerint ez álhír

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár a Váci Mihály Általános Iskola igazgatója, Németh Gábor állítása szerint nem kérte, hogy legyen iskolaőr az általa vezetett intézményben, nemrég derült ki, hogy ennek ellenére szeptembertől mégis egy egyenruhás járhatja a folyosókat.

Ahogy arról beszámoltunk, a furcsa ellentmondásról tudósító ugytudjuk.hu felkereste a Szombathelyi Tankerületet is, ahonnan viszont azt az információt kapta a lap, hogy a köznevelési intézmények maguk dönthetnek az iskolaőrre vonatkozó igényükről, így ott kezdheti el működését az iskolaőri hálózat 2020. szeptemberében, ahol ezt kérték.

Az ugytudjuk.hu most arról ír, az üggyel kapcsolatban Ungár Péter, Vas megye LMP-s országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI). Ungár a konkrét példa ismertetését követően azt kérdezte, volt-e országszerte az iskolaigazgatóknak beleszólásuk abba, mely iskolákba kerülnek iskolaőrök, illetve, hogy mennyiben az igazgatónak nem volt ebbe a döntésbe érdemi beleszólásuk, hogy tudnak az intézményért felelősséget vállalni?

Az EMMI-től Rétvári Bence államtitkár küldött választ, aki azt írja „a kérdésben foglaltakkal szemben a valóság az, hogy a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola érintett intézményvezetője kérte a részvételt az iskolaőr programban”.

Szerinte minden ezzel ellentétes információ álhír, Németh pedig emiatt már jelezte is a Szombatheyi Tankerületi Központ felé, hogy kérni fogja a sajtóban a neve mellett megjelent nyilatkozata helyreigazítását, „mert az nem mindenben egyezik meg az általa elmondottakkal”.

Az iskola igazgatója egyébként a szintén helyi ügyekkel foglalkozó friss.hu-nak interjút is adott az iskolaőrséggel kapcsolatban, ahol többek közt arról beszélt,

„július elején kaptam egy kérdőívet a fenntartótól, és volt rá fél napom, hogy kitöltsem. Fontos azonban leszögezni, hogy semmilyen felkérést nem kaptam arra, hogy az iskolába fogadjam be ezt a programot, és nem is én kértem, hogy nálunk legyen. Ellenben hallottam róla, hogy más iskola kifejezetten kérte, hogy náluk legyen iskolaőr, mégsem oda kerül. Hogy miért pont mi? Érdekes kérdés, mert amióta itt dolgozom, nem volt olyan eset, ami indokolná.”

Németh azt is mondta, egyelőre a tanári kar hivatalosan nem is tud az intézkedésről, és tekintve, hogy szünet van, illetve neki is kevés információ áll a rendelkezésére, csak augusztus végén tudja értesíteni őket, a szülőket pedig az első szülői értekezleten informálja majd.

Az iskolaőrséggel kapcsolatban más problémák is felmerültek az utóbbi hetekben: ahogy arról beszámoltunk, kikerült a felvételi kritériumok közül a középfokú végzettség, viszont jobban kereshetnek az iskolaőrök, mint a pedagógusok, az iskolaigazgatók, vagy a rendőrök. 23 szakképzési intézmény már vissza is vonta igényét iskolaőrség iránt, arról pedig épp ma írtunk, hogy az iskolaőrnek jelentkezők kétharmada már az egészségügyi, pszichológiai, illetve erőnléti előszűrésen lemorzsolódott, így az sem tűnik biztosnak, hogy minden helyre jut majd iskolaőr a képzés befejeztével. Hogy miért álságos a kormányzati kommunikáció az iskolaőrök szükségességéről, arról itt írtunk korábban, hogy milyen, ennél sokkal értelmesebb megoldásokkal lehetne az iskolai erőszakot megfékezni, az pedig ebben a cikkünkben olvasható.

Címlapkép: MTI Fotó: Máthé Zoltán