Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét autóval hajtottak a tömegbe egy rasszizmus elleni tüntetésen Amerikában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Autóval hajtott a tömegbe egy szombati Black Lives Matter (a fekete életek számítanak) demonstráción, egy másik tüntetőre pedig rálőttek a coloradoi Aurorában, írja az Associated Pressre hivatkozva a Guardian.

A Denver elővárosában, egy autópálya lezárt sávjában vonulókat szemből támadta meg dzsippel egy férfi, de később egy, a tüntetők segítségére siető autós terepjárójával sikeresen megállította őt. A támadó autót később a hatóságok elvontatták, így halálos baleset nem történt.

A tüntető tömegben egy másik férfi fegyveréből adott le lövéseket, ennek következtében egy tüntető is megsérült, akit kórházba kellett szállítani, közölte az aurorai rendőrség magyar idő szerint ma reggel. A demonstráló tömeg a felfokozott hangulatban, és az autós támadás után egyre inkább feltüzeltté vált, így végül a helyi rendőrség azután oszlatta fel őket, hogy a városi bíróság épületének több ablakát bezúzták, és egy közeli irodaépületben tűz is keletkezett.

A coloradoi tüntetés megtámadása azután történt, hogy kiderült: az elmúlt napokban az oregoni Portlandben Donald Trump elnök parancsára inkognitóban lévő szövetségi ügynökök a tüntetésekről emelnek ki, és hurcolnak el résztvevőket titkos helyre, sokszor sötétített gépkocsikba is berángatva őket.

Az autós támadás ugyancsak nem ritka esemény. A május 25-én, George Floyd minneapolisi meggyilkolása után kitört tüntetéshullám az utóbbi hetekben az amerikai jobboldalon, főleg Trump elnök őket elítélő kijelentései miatt lényegesen több, direkt támadással és növekvő agresszióval kell, hogy szembenézzenek a tüntetők, akik a rendőrsi brutalitás halálos áldozatainak követelnek igazságot.

A Vice július eleji összeállítása szerint addig legalább 68-szor támadták meg például autókkal a tömegbe hajtva a BLM-demonstrálókat, ezek közül egy incidens halálos áldozatot is követelt Seattle-ben.

Ennek ellenére a tüntetések mégsem csillapodnak, mindig új és új amerikai városokban lángolnak fel ismét. A Colorado államban, összesen 55 helyszínen megrendezett tüntetések résztvevői méltányos vizsgálatot követeltek egy 2019 augusztusi esetben, amikor az államban a rendőrség meggyilkolt egy fiatal fekete férfit, Elijah McClaint, miután egy környékbeli „gyanúsnak ítélve” a békésen sétáló férfit, ráhívta a rendőrséget. A kiérkező rendőrök a George Floydéhoz hasonló nyakszorítást alkalmaztak McClainnel szemben, és a kiérkező mentősöktől még 500 miligramm ketamint is kapott, ettől, és a lefogástól pedig megállt a szíve.

Tüntetések zajlottak Kentucky államban is, miután szombaton egy „fehér jogokért” kiálló, fegyveres milícia felvonulásával szemben egy fekete jogi fegyverviselő csoport szervezett ellentüntetést Louisville-ben. A rendőrség a két csoportot sikeresen elválasztotta, így mire a fegyveres fekete polgárjogi aktivisták megérkeztek, a főleg fehér, szélsőjobboldali, ugyancsak félautomata puskákkal megjelenő demonstrálók már levonultak. A Kentucky Black Lives Matter mozgalom is megemlékezett az ott, a házában lövöldözésben meggyilkolt fiatal fekete nőről, Breonna Taylorról is.