Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komoly áttörést értek el Bernie Sanders jelöltjei a legújabb amerikai előválasztásokon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alig hagytak kicsit alább a tüntetések, az Egyesült Államokban a hét elején újabb körökkel folytatódtak a novemberi elnökválasztás előtti kétpárti előválasztások. Kedden és szerdán a hagyományosan republikánus Kentuckyban, New York államban, Észak-Karolinában és Virginiában tartották meg a Demokrata Párt és a Republikánusok kongresszusi előválasztásait.

A legfontosabb, és már biztos baloldali győzelmet Jamaal Bowman aratta: a New York-i, hagyományosan multietnikus Bronx városrészt, és a gazdagabb külvárost, Westchester megye egy részét magába foglaló 16-os képviselőházi választókerületben nagyarányú győzelmet ért el a körzet régi demokrata képviselője, Eliot Engel ellen az előválasztáson. A bronxi fekete iskolaigazgató Bowman óriási meglepetésre 24 százalékpontot vert a kongresszusi elit régi tagjára, Engelre, holott eredetileg csak 13%-ra mérték ellene.

A Demokrata elitnek annyira fontos volt Engel megtámogatása, hogy az utolsó pillanatban, amikor a George Floyd-tüntetések végül Bowmant hozták helyzetbe, Hillary Clinton maga próbálta személyes támogatásával Engel javára megfordítani a helyzetet. Az akció azonban – az eredmények tükrében – nem igazán sikerült. A 44 éves Bowman támogatja a Black Lives Matter tüntetések követeléseit, jelentős összegeket venne el a rendőrségtől és csoportosítana át szociális és oktatási területre, kiáll Bernie Sanders szenátor ingyenes társadalombiztosítás-tervezete és Alexandria Ocasio-Cortez bronxi képviselő Zöld Megegyezés-terve (Green New Deal) mellett is.

Engel ezzel szemben annak az 1994-es, sokat kritizált büntetőtörvényköny-módosításnak az értelmi szerzője volt, amelyhez sokan a mára kialakult rendőri brutalitás és szabályozatlanság problémáit kötik. Engel megszavazta George W. Bush iraki háborús terveit is és az izraeli jobboldal feltétlen támogatójának számított.

Bowman többek között azt ígérte körzete választóinak, hogy novemberi megválasztása esetén segíteni fog Engel 1994-es törvényének visszavonásában és az amerikai rendőrségek reformjában.

A Bernie Sanders által támogatott progresszív jelöltek szinte mindenhol komoly sikereket arattak. Alexandria Ocasio-Cortez bronxi képviselő ellen egy befektetési bankár felesége, az ugyancsak spanyolajkú Michelle Caruso-Cabrera televíziós műsorvezető indult el. Noha Caruso-Cabrera fő támogatója a Demokrata Párt jobbszárnya volt, utóbb az is kiderült, hogy több mint egymilliárd dollárt kapott a Wall Streettől, illetve korábban évekig élt kedvezménnyel a manhattani Trump Towerben is. Az óriási kampánypénz-hajrá célja az volt, hogy a baloldal előretörését szimbolizáló Ocasio-Cortezt minden eszközzel eltávolítsák a Kongresszusból.

A kísérlet megalázó kudarccal végződött, Ocasio-Cortez, aki 2018-ban még meglepetésre győzte le a New York-i 14-es körzet hosszú ideje regnáló képviselőjét, a Demokrata Joe Crowleyt, most 70%-os eredménnyel lehet újfent képviselőjelölt. Ellenfele csak 20%-ot kapott, a maradék 10%-on pedig számos ellene indított más jelölt osztozott.

„Bebizonyítottuk, hogy a nép mozgalma New Yorkban nem egy baleset. Hanem felhatalmazás” – írta Twitteren győzelme után a képviselő.

Forrás: Facebook: Alexandria Ocasio-Cortez

Mellettük még számos más, az Ocasio-Cortezt 2018-ban jelölő, baloldali „Justice Democrats” csoportba tartozó állami és szövetségi képviselőjelölt vezeti versenyét. A legtöbb New York Cityben és agglomerációban található körzetben az a biztos favorit a választáson, aki a Demokrata előválasztást megnyeri.

Előretörés Kentuckyban

De nemcsak a keleti parti nagy központokban, hanem az Appalache-hegység lábánál található, vegyes lakosságú Kentuckyban is izgalmakat hozott az ugyancsak magyar idő szerint kedden és szerda hajnalban tartott előválasztás. Eleve órási visszatetszést okozott, hogy az állam demokrata kormányzója és republikánus állami titkára – aki minden államban a választási bizottság elnöke is –  a koronavírus-járványra hivatkozva 2 700 szavazókört nem nyitott ki. Ezzel azok számára, akik nem levélben szavaztak (főleg a feketék többsége által lakott Louisville-ben és Jefferson megyében) külön bírósági végzés kellett ahhoz, hogy leszavazzanak, ha este 6 után még sorban álltak.

A demokrata szenátorjelöltek versenyében a pártelit jelöltje, Amy McGrath és a nemrég üstökösként feltörő, fiatal fekete baloldali jelölt, Charles Booker jelenleg is fej-fej mellett állnak, korábban McGrath vezetett, most éppen Booker előzte meg őt.  Booker vezetése még úgy is nagy meglepetés, hogy a szavazatoknak péntek este még csak 12%-át számolták össze.

Amy McGrath volt tengerészgyalogos helye 2018 óta biztosnak számított. Noha ekkor 48-51-re bukta el képviselői helyét republikánus ellenfelével szemben, Chuck Schumer demokrata szenátusi kisebbség vezetője személyesen biztosította arról, hogy őt szeretné a párt szenátorjelöltnek 2020 őszére, hogy megmérkőzhessen a Republikánus Párt nagyhatalmú vezető szenátorával, Mitch McConnellel.

Azonban 2020. március 8-án tragédia történt a kentucky Louisville-ben. Két hónappal George Floyd meggyilkolása előtt egy állig felfegyverzett rendőrségi egység az államban szokványos „kopogás nélküli házkutatási paranccsal” (no-knock) rontott be egy fiatal fekete nő, Breonna Taylor lakására az éjszaka közepén. Éppen nála lévő barátja azt hitte, betörőkkel van dolga, ezért kézifegyverével a behatolókra lőtt. Ezután elszabadult a pokol és Breonna Taylort a rendőrök saját lakásában lőtték le.

Ezután a helyzet Louisville-ben már jóval a minneapolisi események előtt feszült volt. Az eset miatt döntött úgy Charles Booker, aki az állami törvényhozás képviselője, hogy megpróbál elindulni a szenátori előválasztáson, igazságot, a rendőrség elszámoltatását, és a fehér-fekete-spanyolajkú munkásosztály összefogását képviselve.

charles booker, kentucky-i szenátorjelölt kampány közben / Fotó: charles Booker, Facebook

A Black Lives Matter tüntetések elterjedése után Booker népszerűsége gyorsan nőtt. Az eredményeket még nem ismerjük, és csak június 30-án ismerteti azt Kentucky választási bizottsága, de már az rendkívüli fejlemény, hogy a mélyen konzervatív államban egyáltalán verseny folyik a demokraták között.

Akárki is győz, nehéz dolga lesz, ugyanis ellenfele a Trump-féle Republikánus Szenátus vezetője, a szinte kifogyhatatlan anyagi erőforrásokkal és helyben nyomasztó hatalommal rendelkező Mitch McConnell lenne, aki ellen szinte lehetetlennek tűnik hazai terepen győzni. A baloldal célja tehát nemcsak saját elitje legyőzése, hanem az is, hogy a mozgalom erejét Bernie Sanders veresége után megpróbálja legalább néhány helyen éles, Trump és a Republikánusok elleni küzdelemben is megmérni. Ehhez az erősen vidéki, appalachiai Kentucky kiváló terepnek bizonyulna.

Trump jelöltjei két helyen is csúnyán leszerepeltek

Akárhogyan is alakultak a demokrata oldal versenyei, ez az előválasztási kör sem Donald Trump szerencséjéről szólt. Noha elnökjelöltsége persze továbbra is megkérőjelezhetetlen, Észak-Karolinában és Kentuckyban is kikapott az előválasztáson az a jelölt, akit az elnök személyesen ajánlott a választók figyelmébe.

Kentucky 4-es képviselői választókerületében a libertárius Thomas Massie annak ellenére hozta 80%-kal a versenyt, hogy márciusban Trump pulykaméregből Twitteren szólított fel a pártból való kizárására, és „harmadrangú pojácának” nevezte, amiért nem volt hajlandó első olvasásra megszavazni a nagy cégeknek 2 billió dollárt juttató koronavírus-csomagot, miatta pedig még egyszer össze kellett ülnie az egész Kongresszusnak.

A helyzetet kihasználva egy szélsőjobboldali jelölt ki is hívta az előválasztáson, de csupán 12-14%-ot érhetett el, és már el is ismerte vereségét. Massie azzal kampányolt, hogy egyrészt ellenfele rasszista, másrészt pedig bár mindenben támogatja Trump elnököt, és sohasem hagyná cserben, nem fél „keményen odaszólni neki”, ha választói érdekeit kell védenie.

Hasonlóan leszerepelt Trump jelöltje egy észak-karolinai képviselőválasztáson is. Mark McKinnon, George W. Bush volt kampányfőnöke tegnap a CNN-en ezért úgy is értékelte az eseményeket, hogy a párton belül „megkérdőjeleződött az elnök sérthetetlensége”, ez pedig felbátoríthatja kritikusait még a választási évben is.

Faiz Shakir, Bernie Sanders volt kampányfőnöke pedig ugyanitt, Christiane Amanpour műsorában hangsúlyozta, a progresszív győzelmek sorozata azt jelzi, hogy Joe Biden jelöltsége ellenére a demokraták „régi, avíttas elitpolitikája” nem vezethet sikerhez – új, balosabb programra van szükség a következő Kongresszusba.

Címlapkép: Charles Booker, Facebook