Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szocialista újonc ütötte ki a demokraták jól beágyazott jelöltjét egy New York-i körzetben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Komoly figyelmeztetést kapott a Demokrata Párti mainstream az Egyesült Államokban, miután a politikai újoncnak számító Alexandria Ocasio-Cortez kiütéssel verte a New York-i demokrata előválasztáson a tíz ciklus óta kongresszusi képviselő Joe Crowley-t.

A mindössze 28 éves Ocasio-Cortez kedden 15 százalékos különbséggel verte meg a Demokrata Párt erős emberének számító Crowley-t, aki a párt öt legbefolyásosabb tagjának egyike, és többen a demokraták kongresszusi vezetője, Nancy Pelosi legesélyesebb utódjának tartották. A Wall Street felé is jó kapcsolatokat ápoló Crowley mintegy 3 millió dolláros támogatást szerzett a kampányához.

Ocasio-Cortez ezzel szemben helyi közösségi szervező, aktivista, aki maga is szerény körülmények közül származik. A kampány során Crowley-t a szavazókörzetében élőktől való elidegenedéssel, valamint a Wall Street-i üzleti körökhöz való közelségével támadta. Ő maga a mindenki számára elérhető társadalombiztosítással, munkahely-védelemmel, és a manapság erősen népszerűtlen szövetségi Bevándorlási- és Vámhatóság (ICE) megszüntetésével kampányolt.

A két jelölt közötti különbségek a kampányban magában is megmutatkoztak. Bár Crowley 3 millió dolláros keretből gazdálkodhatott, kampánya elemzők részéről kritikákat kapott, mivel nem vette túlzottan komolyan a baloldali kihívóját, és nem fektetett elegendő energiát a kampányolásba. Ezzel szemben a korábban Bernie Sanders-nek önkénteskedő Ocasio-Cortez tizedannyiból volt kénytelen kampányolni, mégis sikerült neki egy alulról szerveződő, energikus, választókat foglalkoztató témákat behozó kampányt felépíteni.

Crowley közleményben ismerte el vereségét, és egyben gratulált az őt legyőző Ocasio-Corteznek. Közleményében azt írta: „Trump kormányzása fenyegetést jelent mindenre, amiért mi itt Queens-ben és Bronx-ban kiállunk. Ha nem hódítjuk vissza a Képviselőházat most novemberben, elveszítjük szeretett nemzetünket.”

Forrás: The Guardian, CNN
Címlapkép forrása: Facebook