Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Álruhás rendőröket küldött a portland-i tüntetőkre a Fehér Ház, Oregon állam perel

Ez a cikk több mint 3 éves.

Oregon állam főügyésze, Ellen Rosenblum szombaton bejelentette, hogy bepereli az állam legnagyobb városában, Portland-ben tüntetők ellen fellépő szövetségi ügynökségeket.

Az eljárást olyan szövetségi hatáskörű szervezetek ellen indítaná meg Oregon, mint a Belbiztonsági Osztály (Department of Homeland Security, DHS), a Amerikai Védelmi Szolgálat (US Marshals Service), az Amerikai Vám- és Határőrség (US Customs and Border Protection – CBP), valamint a Szövetségi Védelmi Szolgálat (Federal Protection Service – FPS). Rosenblum szerint ezen szervezetek akciói sértik az állam polgárainak alapvető jogait.

A főállamügyész vádja szerint a szövetségiek alapos indok nélkül fogtak el és tartottak őrizetben oregoni polgárokat.

„A szövetségi kormányzat Portland-et választotta, hogy gyakorolja az elrettentési taktikáit, amellyel megakadályozná lakosainkat a rendőri brutalitás elleni tiltakozásokban, és a Black Lives Matter mozgalom támogatásában. Minden amerikainak undorodnia kellene ettől. Ha ilyesmi megeshet Portland-ben, akkor megeshet bárhol.”

– nyilatkozta Rosenblum.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen (a Mércén az erről szóló írások ide kattintva olvashatók). A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Négy rendőr igazoltatás után földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán. Floyd levegőért könyörgött, de hiába. Nem sokkal később, a kórházba szállítás közben meghalt.

A sokszor zavargásokba forduló tüntetéssorozat Portland-ben  52. napja tart. A vád által említett szövetségi szervezetek ügynökeit Trump elnök kormánya küldte Oregonba az elmúlt néhány hét során, amit a Fehér Ház a „törvény és rend” helyreállításával magyarázott, bár az állam nem kért ilyen típusú segítséget.

A szövetségiek helyi jelenléte ellen azóta az állam szinte minden tisztségviselője tiltakozott helyi és állami szinten is. Az ügynökök ugyanis több alkalommal léptek fel erőszakkal tüntetőkkel szemben, álruhás, azonosítatlan egyenruhások rángattak be jelöletlen gépjárművekbe demonstrálókat, akik több esetben megfélemlítésről számoltak be.

Ráadásul több ilyen eset szövetségi tulajdonú épületektől messze történt, tehát biztosan nem azok védelmében jártak el a túlzottan titokzatosan operáló egyenruhások.

Portland polgármestere és Oregon kormányzója is visszaélésnek titulálta a szövetségi ügynökök szereplését az állam területén, míg az állam mindkét szenátora és ugyancsak két képviselője is további kérdésekkel fordulnak a kormányzati szervekhez az üggyel kapcsolatban.

(Al Jazeera)
Címlapkép: CTUL / Twitter