Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljesen leállhat a távolsági autóbuszos közlekedés Zala megye és a főváros között

Ez a cikk több mint 3 éves.

Augusztus elsejétől megszűnik az autóbuszjáratok többsége Zala megye és Budapest között, a Volánbusz alternatívaként a vasúti közlekedést ajánlja, derül ki egy hivatalos tájékoztatásból. Az átalakítás az előző héten bejelentett, MÁV-Volán közös joggyakorlásának, a vasúti közlekedés priorizálásnak egyik következménye lehet, amelynek a helyi utazóközönség nem örül túlzottan.

„A közvetlen távolsági autóbuszokkal Budapestről eddig elérhető Zala megyei településeket a vonatokhoz csatlakozó regionális autóbuszjáratainkkal lehet elérni”

-tanácsolják.

A távolsági autóbuszos közlekedést szolgáltató Volánbusz MÁV alá szervezését, valamint az azt megelőző járatritkításokat végigkövettük a Mércén, egy közös holding létrehozásáról még tavaly decemberben szivárogtak ki információk. Végül július 15-én jelentette be Bártfai-Mager Andrea miniszter, hogy „az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes közlekedésszakmai működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése érdekében” Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. lesz. Már az első, buszos járatritkításról szóló hírekben is kiemelkedett Zala megye, mint a leginkább érintett terület.

Ehhez kapcsolódóan a Minner.hu gazdasági blog konkrétan arra bíztatja a helyieket: mivel így egyre több zalai települést nehézkes lesz megközelíteni, sok más, rosszul ellátott vonalhoz hasonlóan jobb, ha ők is elkezdenek telekocsizásban gondolkodni.

A blogon megfogalmazott tömegközlekedési kritikát támasztja alá egy Zala megyei szerkesztőnk tapasztalata is: beszámolója alapján péntek-vasárnaponként az ingázó tömegek azért választották sokkal szívesebben a távolsági buszos megoldást, mert a kötöttpályás útvonal lényegesen lassúbb – ráadásul az Intecitys kocsik sem nyújtanak megfelelő színvonalú szolgáltatást, dacára a magasabb árnak.

Címlapkép: Kép: Volánbusz