Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

USA: 30 millió ember kerülhet létbizonytalanságba a kiegészítő munkanélküliségi segély megszűnésével

Ez a cikk több mint 3 éves.

Márciusban négy hónapra heti 600 dolláros kiegészítő munkanélküliségi segélyről határozott az amerikai Kongresszus az akkor megszavazott 2 trillió dolláros járvány miatti segélycsomagjuk részeként, remélve, hogy mostanra a koronavírus-járványt maguk mögött hagyja az ország.

Azonban hiába telik le a négy hónap jövő héten, a munkanélküliség égetőbb problémává vált az amerikaiak számára, mint valaha, a kormányzati segélyként folyósított összeg sokak számára a munkájuk elvesztése után a bevételük felét, akár háromnegyedét tette ki mindeddig.

Mindez az adott állam szabályozásától függ: Arizonában fizetik a legkevesebbet, heti maximum 240 dollárt, míg Massachusettsben a segély maximuma heti 800 dollár felett van.

A 600 dolláros összeg rengeteget segített – az Al Jazeera jelentése szerint egy átlagos, éppen a koronavírus-járvány következtében a munkáját elvesztő, eleve alacsonyan fizető munkakörben, vendéglátóiparban és kiskereskedelemben dolgozó munkás számára ezzel a heti munkanélküliségi juttatás nagyjából a korábbi bevételükkel azonos szintet ért el.

Ha nem hosszabbítják meg a plusz kifizetéseket, tízmilliók válhatnak képtelenné arra, hogy alapvető megélhetésüket, lakhatásukat finanszírozzák: jelenleg több mint 30 millió ember szorul rá a kormányzati segítségre, míg februárban a munkanélküliségi juttatások a nemzeti összbevétel 0,1 százalékát tették ki, ez az arány 6 százalékra nőtt májusra.

Nem a heti 600 dollár volt az egyetlen kormányzati beavatkozás a bajba jutottak megsegítésére: egyszeri, 1200 dolláros kifizetést kapott mindenki, illetve kisvállalkozási hitelezési program is indult.

A Demokrata Párt már júniusban lépéseket tett arra, hogy január végéig hosszabbítsák meg a plusz 600 dolláros munkanélküliségi segély fizetését. A Trump-adminisztráció a további segélyek ötletét támogatta, valamint Mitch McConnell vezető republikánus politikus is utalt arra, hogy támogatná az ötletet, azonban még az intézkedést nem szavazták meg.

„Élelmiszert kell venniük. Ezek szükségletek. Ha ezt a pénzt szükségletekre fordítják, közvetlen keresletet jelentenek a gazdaságban és munkahelyeket teremtenek.”

– mondta el Nancy Pelosi házelnök.

Munkahelyteremtésre márpedig nagy szükség van: májusban még 4:1 volt a munkanélküliek és az elérhető állások aránya, a tervezett újranyitásokat pedig jelentősen visszaveti, hogy 40 államban növekedik a fertőzöttek száma, 22 állam pedig szünetelteti az újranyitási törekvéseit, illetve bezárnak a már kinyitott helyek.

Henry Montalvo phoenixi barista március közepén vesztette el munkáját, számára a heti 600 dolláros összeg a bevételeinek kétharmadát jelenti, a pénzből három gyermekét és terhes barátnőjét igyekszik ellátni. A segély azonban nem csak a családosok számára létfontosságú: Meagan Frederette New York-i szabadúszó író korábban három helyre publikált és úgy tartotta el magát, de a járvány hatására kettő hely kiesett, így már csak heti egy napot tud dolgozni. Ha a hatszáz dollár kifizetése lejár, heti bevételei mindössze 200 dollárra esnek vissza, amiből már képtelen lenne bérleti díjat fizetni a New York-i lakásban, ahol él.

(Al Jazeera)
Címlapkép: Flickr / duncan c