Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: nem tudom, miért utál engem a holland miniszterelnök

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának harmadik napján, vasárnap délben tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A kormányfő szerint komoly előrelépés történt a következő hétéves költségvetés, és a 750 milliárd euróra rúgó koronavírus helyreállítási csomag kapcsán zajló tárgyalásokon, mára már csak négy vitás pont maradt.

Orbán azt is hangsúlyozta, a mostani tárgyalások fontosabbak minden egyébnél (poénkodva hozzátette: még a focinál is), így ő akár arra is kész, hogy egész héten Brüsszelben maradjon és folytassa az alkut.

A négy vitás pontot is felsorolta: az egyik a mentőcsomag méretét illeti, a második pedig azt, hogy az alapból mekkora hányad legyen vissza nem térítendő támogatás, illetve hitel.

Ugyancsak vita van a támogatásokhoz és hitelekhez kapcsolódó feltételrendszerről. Orbán szerint itt főként a hollandok és az olaszok feszülnek egymásnak, utóbbiak minél kevesebb feltételt szeretnének. A magyar kormányfő hangsúlyozta, kormánya ezügyben az olaszok oldalán áll.

Orbán kompromisszumkésznek mutatkozott a tagállamok közötti elosztás tekintetében is. Szerinte továbbra is kevesebbet kapunk, mint a velünk azonos súlyú más tagállamok (például Portugália), de az „egység kedvéért” el tudja fogadni a mostani helyzetet. „Nem igazságos, de nem megalázó” – foglalta össze értékelését.

Az összegyűlt újságírók a leginkább a jogállamisági kritériumokkal kapcsolatos magyar álláspontra voltak kíváncsiak. Ezzel kapcsolatban Orbán arról beszélt, nincs vita a jogállam fontosságában, és „ha ha valaki nem akarja tiszteletben tartani a jogállamot, annak azonnal el kellene hagynia az Európai Uniót”.

Azt azonban elfogadhatatlannak nevezte, hogy az uniós forrásokkal való visszaélést fékezni hivatott jelenlegi garanciákhoz képest új jogállamisági kritériumokat vezessenek be. Orbán ezen a ponton nyílt támadást intézett Mark Rutte holland miniszterelnökkel szemben, aki például azt javasolja, hogy csak akkor lehessen tagállamoknak a mentőcsomagból pénzt folyósítani, ha arra minden tagállam rábólint – így téve lehetővé a jogállamisági problémákkal küzdő országok pénzbeli támogatását.

„Nem tudom, mi a személyes oka annak, hogy a holland miniszterelnök engem vagy Magyarországot utálja, de olyan keményen támad, és hangsúlyozza, hogy (…) Magyarországot pénzügyileg kell büntetni” – mondta Orbán, aki szerint ez elfogadhatatlan.

Azt is hangsúlyozta, kérte a német soros elnökséget a Magyarország elleni folyó hetes cikkely szerinti eljárás minél előbbi lezárására, ám ez, a jogállamisági kritériumokat illető javaslataihoz hasonlóan elutasítással találkozott.

A miniszterelnök úgy látja, nem az ő hibája lesz, ha nem sikerül megállapodni, hanem a „holland srácé”. Szerinte ugyanis ő a fennálló helyzetet, a status quót képviseli, a „holland ember” akar behozni valami újat. Arra a kérdésre, hogy találkozik-e Mark Ruttéval, egy gúnyos mosollyal válaszolt, majd hozzátette, „én készen állok”.

Arról is beszélt, a tagállami kormányokat kritizáló civileknek nem szabadna uniós pénzeket adni, és olyan szigorú szabályoknak kéne alávetni a pénzügyi támogatásukat, mint a politikai pártokét.

Meglátása szerint egyébként eddig keveset hajtott végre a magyar parlament keddi határozatából, amely elvileg előírja, hogy a magyar kormány csak bizonyos feltételek mellett (például a jogállamisági kritériumok kiiktatásával) támogathatja a közös költségvetést és a mentőcsomagot.

Az uniós tagállamok vezetői péntek óta tárgyalnak az a mentőcsomagról, Angela Merkel ma reggel úgy nyilatkozott, lát rá esélyt, hogy vasárnap sem sikerül megállapodásra jutni. Közben Jánisz Varufákisz egykori görög miniszterelnök úgy látja, az uniós vezetők jogállamisági vitái elterelik a figyelmet arról, hogy az EU újra elköveti az előző válság hibáit, és önként menetel bele egy újabb megszorítópolitikába.

Orbánéhoz hasonló álláspontot foglalt el Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is. Vasárnap délben arról beszélt, továbbra is elutasítják a jogállamisággal kapcsolatos „zsarolást”. Morawiecki szerint a klímaváltozást érintő kérdésben sincs megállapodás, hiszen Varsó ellenzi a jelenlegi javaslatot, amely minden uniós pénz elköltésénél klímaszempontokat is figyelembe venne.

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher