Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyi civilek szerint illegális hulladéklerakóként használnak egy természetvédelmi területet Sümegen

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Sümeg történetének egyik legnagyobb környezetszennyezésének lehetünk tanúi”, írja Facebook oldalán Kovács Mihály, egy helyi civil szervezet, az Élhetőbb Városért Egyesület elnöke. A bejegyzés alapján egy természetvédelmi területen helyezték el a városi bontásokból származó, több tonnányi veszélyes és egyéb hulladékot a vállalkozók – mindezt állítólag a polgármester, Végh László tudtával.

Kovács és több önkormányzati képviselő tegnap látogatott el arra a sümegi emberek tulajdonát képező, természetvédelmi területre, ahová a több tonnányi kátrányos aszfaltot és betont szállítottak el. A bejegyzésben az elnök azt állítja: ugyanazok a gépek hordták a helyszínre a hulladékot, amelyeket több városi bontásnál, építkezésnél is használtak a megbízott vállalkozók, erről fényképes dokumentáció áll rendelkezésükre.

Kovács beszámolója alapján a megbízottak a szerződésben azt is vállalták, hogy az építkezés során hátramaradt törmeléket engedéllyel rendelkező telephelyre szállítják. A hulladék valamiért mégis egy természetvédelmi területen landolt.

„Dr. Szalai Mária önkormányzati képviselő megdöbbenésének adott hangot, hisz miközben a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, addig Sümegen a pályázati forrásból finanszírozott építkezés hulladékát egyszerűen kihordják a Sarvaly utca végébe”

-írja Kovács.

A helyszínre látogató civilek és az önkormányzati képviselők szerint a magyarárzat, miszerint csak ideiglenes lerakásról van szó, elfogadhatatlan – ezért követelik, hogy a már folyamatban lévő, rendőrségi nyomozás mellett a felelősöknek elkezdjék elszállítani a hulladékot a területről.

A képviselők emellett kérdéssel is fordulnak Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy miként, milyen iratok alapján történt a pályázatok során a hulladékelszállításra és a lerakásra vonatkozó pénzügyi elszámolás. A Nemzeti Nonprofit Közút Zrt. felé is intéztek kérdést, hiszen „a körforgalom építése során ők is részt vettek mint megrendelő, és valljuk be igen kellemetlen lenne, ha egy ilyen példátlan esethez a nevét adta volna egy állami cég”. 

Sümeg város önkormányzatát is megkerestük a bejegyzésben állítottakkal kapcsolatban, akik azt felelték: az illegális szemétlerakó üzemeltetésére vonatkozó információk igazságtartalma „gyakorlatilag nulla”.