Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyi civilek szerint illegális hulladéklerakóként használnak egy természetvédelmi területet Sümegen

„Sümeg történetének egyik legnagyobb környezetszennyezésének lehetünk tanúi”, írja Facebook oldalán Kovács Mihály, egy helyi civil szervezet, az Élhetőbb Városért Egyesület elnöke. A bejegyzés alapján egy természetvédelmi területen helyezték el a városi bontásokból származó, több tonnányi veszélyes és egyéb hulladékot a vállalkozók – mindezt állítólag a polgármester, Végh László tudtával.

Kovács és több önkormányzati képviselő tegnap látogatott el arra a sümegi emberek tulajdonát képező, természetvédelmi területre, ahová a több tonnányi kátrányos aszfaltot és betont szállítottak el. A bejegyzésben az elnök azt állítja: ugyanazok a gépek hordták a helyszínre a hulladékot, amelyeket több városi bontásnál, építkezésnél is használtak a megbízott vállalkozók, erről fényképes dokumentáció áll rendelkezésükre.

Kovács beszámolója alapján a megbízottak a szerződésben azt is vállalták, hogy az építkezés során hátramaradt törmeléket engedéllyel rendelkező telephelyre szállítják. A hulladék valamiért mégis egy természetvédelmi területen landolt.

„Dr. Szalai Mária önkormányzati képviselő megdöbbenésének adott hangot, hisz miközben a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelt hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, addig Sümegen a pályázati forrásból finanszírozott építkezés hulladékát egyszerűen kihordják a Sarvaly utca végébe”

-írja Kovács.

A helyszínre látogató civilek és az önkormányzati képviselők szerint a magyarárzat, miszerint csak ideiglenes lerakásról van szó, elfogadhatatlan – ezért követelik, hogy a már folyamatban lévő, rendőrségi nyomozás mellett a felelősöknek elkezdjék elszállítani a hulladékot a területről.

A képviselők emellett kérdéssel is fordulnak Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy miként, milyen iratok alapján történt a pályázatok során a hulladékelszállításra és a lerakásra vonatkozó pénzügyi elszámolás. A Nemzeti Nonprofit Közút Zrt. felé is intéztek kérdést, hiszen „a körforgalom építése során ők is részt vettek mint megrendelő, és valljuk be igen kellemetlen lenne, ha egy ilyen példátlan esethez a nevét adta volna egy állami cég”. 

Sümeg város önkormányzatát is megkerestük a bejegyzésben állítottakkal kapcsolatban, akik azt felelték: az illegális szemétlerakó üzemeltetésére vonatkozó információk igazságtartalma „gyakorlatilag nulla”.