Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Parlament döntött: minden uniós polgárnak európai szintű egészségügyi ellátást biztosítana

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Európai Parlament péntek délután szavazott az Európai Egészségügyi Unió koncepciójáról, amely egységes, európai szintű egészségügyi ellátást biztosítana minden uniós polgár számára. A stratégiát a Parlament jelentős többséggel elfogadta: 526 igen szavazattal, 105 nemmel és 50 tartózkodással.

Az EP sajtóközleménye szerint a képviselők többsége kiállt amellett, hogy „le kell vonni a koronavírus-járvány tanulságait, és az európai egészségügyi unió létrehozásával sokkal szorosabbra kell fonni a tagállami együttműködést az egészségügy terén.” Az együttműködés keretén belül

a tagállamok meghatároznák a minőségi egészségügyi ellátás minimumkövetelményeit és minél előbb elvégeznék az egyes országok egészségügyi rendszereinek tűrőképességét feltáró stresszteszteket, amelyek feltárnák a rendszerek gyenge pontjait.

A koronavírus-járvány következtetéseit levonva, a most elfogadott koncepció egy európai reagálási mechanizmus létrehozását javasolja, amely biztosítaná, hogy az EU hatékonyabban tudjon válaszolni az egészségügyi válságok kihívásaira. Ez például a gyógyszerek és orvosi berendezések stratégiai készleteinek jobb koordinálását jelentené, valamint, hogy a létfontosságú szerek Európa-szerte azonnal elérhetők legyenek.

A stratégia már a koronavírus-oltóanyag kezelésére is kitér: leszögezi, hogy „a majdani koronavírus-oltóanyagnak világszerte mindenki számára azonnal és megfizethető áron elérhetőnek kellene lennie. Ha az európaiak egészsége forog kockán, akkor a tagállamok közötti versengés elkerülése céljából rendszeresebben a közös, uniós közbeszerzést kellene alkalmazni.”

Az Európai Egészségügyi Unió keretében külön uniós alap jönne létre a kórházi infrastruktúra és az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére, megerősítené az Unió két közegészségügyi ügynökségét, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot és az Európai Gyógyszerügynökséget, valamint a közös európai egészségügyi kutatásnak nagyobb támogatást biztosítana.

A koncepció kidolgozásában Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője jelentős szerepet vállalt, a szavazás után Facebook bejegyzésben „történelmi sikernek” nevezte a Parlament döntését.

„Az volt az egyik legfontosabb vállalásom újraválasztott EP-képviselőként erre a parlamenti ciklusra, hogy az európai döntéshozók asztalára teszem az egészségügyi ellátórendszerek minőségjavításáról szóló javaslatot, ezzel támogatva a magyar emberek betegbiztonságát és európai szintű ellátását. A Magyar Orvosi Kamarával és számos más hazai, illetve nemzetközi egészségügyi szervezettel közösen ki is dolgoztuk ennek a kereteit. Hosszas munkával most jutottunk el oda, hogy le tudtuk tenni ennek a széleskörű programnak az európai, intézményi alapjait” – írja Ujhelyi.

Ujhelyi a bejegyzésben említi az EU4Health programot is, amelynek létrehozására az Európai Bizottság a 2021 és 2027 közötti időszakra a Next Generation EU helyreállítási terv részeként terjesztett be javaslatot. Az egészségügyi  programra az EU 9,4 milliárd eurót szánna, ami Ujhelyi szerint már „áttörést” jelent, „de a következő hétéves költségvetésben sem lehet majd korlátozott az egészségügyi fejlesztésekre, szolgáltatások javítására, beruházásokra költhető keret.”

Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz EP-képviselői „inkább gáncsolták, mintsem segítették ezt a történelmi jelentőségű dokumentumot; még a végszavazásnál sem voltak egységesen támogatóak”. Tóth Edina, a kormánypárt egyik EP-képviselője még a stratégia csütörtöki vitáján kijelentette, hogy „nem a baloldal által javasolt egységes európai minimumszolgáltatásra van szükség, hanem az unió polgárainak maximális egészségvédelmére”, amit az ő értékelésében az állami szerepvállalás, a nemzetállamok és az országok közötti regionális együttműködések biztosítanak.