Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még annál is jobban ráfizet az állam a Mátrai Erőműre, mint amit eddig bevallott

Ez a cikk több mint 3 éves.

Erősen túlárazva, észszerű indok nélkül vásárolta meg a kormány Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet – írja a Párbeszéd közleményében. A párt által megszerzett adásvételi szerződésből az is kiderül, hogy a vevőnek (az állami MVM-nek) nincs valós lehetősége a várható veszteségek utólagos, érdemi csökkentésére.

A Párbeszéd adatigényléssel szerezte meg a Mátrai Erőmű adásvételi szerződését, amiből a párt álláspontja szerint az derül ki:

„Többe került, mint amennyit mondtak, és még annál is értéktelenebb, mint amilyennek látszott.”

A kormány korábban azt jelentette be, hogy a vételár 17,4 milliárd forint volt, a Párbeszéd által megszerzett papírokon azonban még az is szerepel, hogy mintegy 5 milliárd forintnyi tagi kölcsön megfizetését is átvállalta a vevő.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk: Szél Bernadett független országgyűlési képviselő még februárban tett feljelentést a Mátrai Erőmű ügyében, mivel szerinte a kormány az adófizetők pénzéből egy „fölösleges, leépülőben lévő, a kötelezettsége miatt negatív pénzügyi értékű, már az első pillanatban 11,4 milliárdos tőkepótlásra szoruló létesítményt vásárolt ismeretlen áron”. És akkor még csak a 17,4 milliárdos vételárról volt tudomásunk. A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály egyébként bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Az a dokumentumból nem derül ki, hogy miért vette meg (pláne ilyen magas áron) az állami MVM Mészáros Lőrinctől a veszteséges, leállításra ítélt erőművet.

A Párbeszéd közleményében így összegez:

„Vagyis a magyar állam cége több mint 22 milliárd forintot ad egy erőműért, amely

  • Magyarország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, így a működése környezeti szempontból is fenntarthatatlan,
  • évek óta százmilliós/milliárdos veszteségeket termel (és egyetlen nyereséges részlegét, a napelemparkot már az államosítás előtt kiszervezték és eladták),
  • öt elavult széntüzelésű blokkjából kettőt jövőre, a maradék hármat pedig 2025-ben kénytelen lesz bezárni (de már most is gyakran le kell őket állítani műszaki hibák miatt),
  • a további működtetés érdekében a kormány elmondása szerint 2-300 milliárd (!) forintnyi beruházásra tart igényt,
  • a szenes energiatermelés leállítása után tízmilliárdos nagyságrendű bányabezárási és rekultivációs kiadásokra kényszerül, úgy, hogy az e célra félretett eredménytartalékból Mészárosék 11 milliárdot az eladás előtt kivettek,
  • a kivett 11 milliárdos osztalékból és a 17,4 + 5 milliárdos vételárból akár megoldható lehetett volna, hogy az erőműben dolgozó több, mint 2000 ember és a beszállítók számára biztosítson további stabil munkahelyet, megélhetést ahelyett, hogy csak Mészároséknak teszik lehetővé a jövedelmező kiszállást cserben hagyva az ott dolgozókat, beszállítókat.”

A Párbeszéd emlékeztet arra is: ugyan Palkovics László innovációs miniszter nemrég azt nyilatkozta, hogy a klímavédelmi akcióterv keretében gáztüzelésű blokkokat építenek a Mátrai Erőműben, egy új gázerőmű építéséhez nem kellett volna megvenni a veszteséges és környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt szenes erőművet.

Hogy arról már ne is beszéljünk, mi szükség van Paks II-re, ha a kormány szerint gázerőművekkel lehetne megvédeni a klímát (ami ráadásul sokkal olcsóbb is, mint az unokáinkat is eladósító paksi paktum)?

A Párbeszéd szerint a magyar adófizetőknek „nem feladatuk, hogy az államra nézve hátrányos, kizárólag Orbán oligarcháinak érdekeit szolgáló bevásárlásokat finanszírozzanak”. A párt jelezte azt is: amellett, hogy a megszerzett dokumentumokat nyilvánosságra hozzák, jogi úton is fel kívánnak lépni „az utóbbi évek egyik legkártékonyabb állami cégvásárlása ellen”.

A Mátrai Erőmű körüli botrányokról szóló korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak.

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd