Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler Miklós szerint a szociális ágazatban dolgozók jelenlegi fizetése a tíz évvel ezelőtti bérük 114 százaléka

Ez a cikk több mint 3 éves.

Újabb videót jelentetett meg a Miniszteri percek sorozatban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, amelyben többek között a szociális ágazatban dolgozók béréről és annak állítólagos emelkedéséről is beszélt.

Ungár Péter LMP-s képviselő nemrégiben nyilvános vitára hívta ki a minisztert – Kásler meg is jegyezte, hogy úgy tűnik, az „utóbbi időben felkeltette Ungár képviselő úr figyelmét”, aki először egy országos körútra hívta meg. Kásler válaszában tájékoztatta, hogy ez több ok miatt nem lehetséges; a miniszter beszámolója szerint ezután egy nyilvános beszélgetésre kérte fel őt a képviselő, amelyet Kásler azzal utasított vissza, hogy mindössze „politikai akcióról” lenne szó.

Ezután arról beszélt Kásler, hogy a szociális ágazat munkáját rendkívül nagyra becsüli, ezért úgy gondolja, hogy a vita során Ungár Péter olyan mondatokat adna a szájába, amelye valójában sosem hangozttak el. „Nem gondoltam, hogy ne adnák meg a tiszteletet és a kellő anyagi megbecsülést” – mondta.

Kásler szerint „nyilvánvalóan senki sem” gondolja azt, hogy a jelenlegi fizetések elérnék az optimálisat, viszont azt tudja mondani, „hogy az utóbbi időszakban, öt éven keresztül minden évben valamilyen címen, valamilyen jogon az itt dolgozók fizetése emelkedett”. A miniszter szerint az ágazatban dolgozók a tíz évvel ezelőtti fizetés 114 százalékát viszik most haza.

Hozzátette: ez az emelkedést folytatódni fog, természetesen a gazdaság növekedésétől függően. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban még azt mondta: előző héten újra összeült az Operatív Törzs, miután látták, hogyan kezd el újra terjedni a vírus a szomszédos országokban.

Az ágazatban dolgozók komolyabb megbecsüléséért több ellenzéki képviselő és a szakszervezetek is felszólaltak előző héten a Parlament előtt, miután a kormány elutalta az egészségügyi dolgozók félmilliós jutalmát, amelyből az úgyszintén frontvonalban, a szociális ellátásban dolgozók kimaradtak. Az ágazat dolgozói még áprilisban, a karanténhelyzet csúcsán, nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz, hogy megfelelő védőfelszerelés kaphassanak.

Az ellátórendszerben dolgozók helyzetéről a Miniszteri Percek múlt heti epizódjában is szót ejtett Kásler Miklós: akkor úgyszintén megbecsüléséről biztosította őket, ám ezen kívül semmi konkrétan nem ígért. A szociális ágazatban dolgozók régóta küzdenek azért, hogy élhető bért kapjanak munkájukért, eközben sztrájkjukat a kormány többször is elkaszálta: pedig ahogy arról korábban Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) elnöke  Mércének beszámolt – a  dolgozók majdnem 80 százaléka a garantált bérminimumot kapja (amely 2019-ben bruttó 195 ezer forint volt).

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt