Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Módosította döntését a kormányhivatal: mégis jár a családi pótlék a leszbikus anyukának

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bírósági per nélkül fújt hátraarcot Budapest Főváros Kormányhivatala annak a leszbikus párnak az esetében, akiknek korábban megtagadta a családi pótlék folyósítását – írja közleményében a pár jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság.

A szervezet ügyfelei, Réka és Mónika 2014 óta alkotnak párt, két gyerekük is született, egyiknek Mónika, másiknak pedig Réka adott életet. A két nő 2018 óta él bejegyzett élettársi kapcsolatban, ami a névviselés, az örökbefogadás és a mesterséges megtermékenyítés kivételével minden házastársakra vonatkozó jogszabály hatálya alá esik.

Ezért is lepődött meg a pár, amikor 2019 februárjában Mónika a második gyerek számára is családi pótlék kérelmet nyújtott be, ám azt elutasította a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala, hiszen úgy tudta, arra nemcsak a vérszerinti szülő, hanem az ő bejegyzett élettársa is jogosult. A döntést később Budapest Főváros Kormányhivatala is megerősítette.

„Igazából meglepett az elutasítás, hiszen amikor a kormányablakban intéztem a második gyermekünk utáni családi pótlék igénylését, az ügyintéző bár segítségül hívta egy kolléganőjét, mert ő még nem találkozott ilyen esettel, a kolléganője nagyon kedves és jól tájékozott volt. Amikor pár hét múlva megkaptuk az elutasítást teljesen megdöbbentünk. Bosszantó volt, hogy míg a bejegyzett élettársakról szóló törvény még egy laikus számára is teljesen egyértelműen fogalmaz, mégis nekünk kell újra és újra bizonygatnunk, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem egyenlő a közjegyzői nyilvántartásba vett élettársi kapcsolattal. Bár végig magabiztosak voltunk, hogy jár nekünk a testvérek utáni családi pótlék, de ijesztő volt, hogy a rendszer meddig utasíthatja vissza ennek elismerését” – mesélte Mónika.

A pár a Háttér Társaság segítségével a kormányhivatali határozat bírósági felülvizsgálatát kérte, ám perre végül nem került sor, mert a kormányhivatal saját hatáskörben módosította korábbi határozatát, biztosítva családot megillető családi pótlékot.

„Sokkoló, hogy bár a bejegyzett élettársi kapcsolat már tíz éve része a magyar jogrendszernek, a hatóságok a mai napig nem tudják vagy nem akarják megfelelően alkalmazni a vonatkozó jogszabályokat” – kommentálta a döntést Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa.

A Háttér és más jogvédő szervezetek az utóbbi években több hasonló ügyben jártak el, amikor a hatóságok törvény adta jogaik alkalmazásában akadályozzák a meleg és leszbikus embereket. Született már jogi győzelem egy leszbikus nő esetében, akinek örökbefogadási kérelmét jogellenesen utasították vissza, de az LMBT-tematikájú honlapok blokkolása miatt a Tarlós István-féle fővárosi önkormányzat is kapott már bírságot.