Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogellenesen kaszálták el egy pécsi leszbikus nő örökbefogadási kérelmét

Több mint egy évig tartó vizsgálat után többszörös jogsértést állapított meg Székely László ombudsman egy azonos nemű párkapcsolatban élő pécsi nő örökbefogadási ügyében – írja az MTI. Az alapvető jogok biztosa szerint a gyermekvédelmi gyám jogalap nélkül, önkényesen szakította meg az örökbefogadás folyamatát.

(Fotó: Facebook / Budapest Pride)

A Pécsen élő Adrienn tavaly fordult az ombudsmanhoz, miután a gyámhatóság elutasította a Háttér Társaság segítségével benyújtott fellebbezését egy másfél éves roma kislány adoptálását meghiúsító határozat ellen. Az örökbefogadás megtagadása azért érte hideg zuhanyként a pécsi nőt, mert a hatóság korábban már megállapította alkalmasságát azzal együtt is, hogy az alkalmassági vizsgálat során végig vállalta párkapcsolatát. Adrienn panasza szerint ennek ellenére a folyamat vélhetően éppen azért hiúsult meg, mert nyíltan vállalta, hogy meleg és ilyen élettársi kapcsolatban él.

Adrienn és párja az úgynevezett „barátkozási szakasznál”, az eljárás kései stádiumában tartottak a kislánnyal, amikor a gyermekvédelmi gyám „felsőbb utasításra hivatkozva” leállította a procedúrát, a gyámhatóság pedig mindezt szó nélkül tudomásul vette. Az ombudsman jelentése szerint a visszavonást kimondó döntésben semmilyen konkrét tartalmi érv vagy indok nem hangzott el arról, hogy az örökbefogadó párkapcsolata, körülményei vagy életvitele a gyermek jogait, érdekeit sértené.

Az alapjogi biztos szerint mind a gyermek, mind a panaszos jogai sérültek: a kislány védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga, Adriennek pedig tisztességes eljáráshoz, valamint az egyenlő bánásmódhoz való joga szenvedett csorbát a gyermekvédelmi gyám és a gyámhatóság intézkedései nyomán.

Bár a magyar jog az azonos nemű párok számára nem teszi lehetővé az örökbefogadást, Adrienn egyedül jelentkezett a hivatalos szülővé válásra, ezzel együtt pedig Adrienn párját is alkalmassá nyilvánította a pszichológiai szakvélemény a folyamat korábbi szakaszában.

Az ombudsman jelentésére Adrienn így reagált:

„Egyszerre örülünk és keserűséggel tölt el bennünket a biztos jelentése. Életünk legmeghatározóbb élménye volt, hogy Natáliát megismerhettük, szinte a szüleinek éreztük magunkat, és már ő is annak tekintett minket. A jelentés most megerősítette: a hatóságok épp csak legfontosabb feladatukat, a gyermek legjobb érdekének képviseletét nem látták el. A jelentés ugyanakkor fontos lépés a jogegyenlőség megteremtése irányában.”

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője szerint a jogsértések mellett a hatóság éppen az örökbefogadási eljárásra vonatkozó preferencia-előírásokat nem vette figyelembe, amelyek szerint a belföldiek előnyt kell, hogy élvezzenek a külföldiekkel szemben, a helyben lakók az ország más részein élőkkel szemben, valamint a házaspárok az egyedülállókkal szemben.

„Az elmúlt években évi 100-150 magyar gyermeket adtak örökbe külföldre, mert nem találtak nekik itthon megfelelő örökbefogadó szülőt. A hatóságok pedig nemhogy nem népszerűsítik az örökbefogadás lehetőségét az azonos nemű párok körében, de mint ahogy az eset is mutatja, kifejezetten akadályozzák őket ebben” – mondta.

Címlapkép: Facebook / Budapest Pride