Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogellenesen kaszálták el egy pécsi leszbikus nő örökbefogadási kérelmét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Több mint egy évig tartó vizsgálat után többszörös jogsértést állapított meg Székely László ombudsman egy azonos nemű párkapcsolatban élő pécsi nő örökbefogadási ügyében – írja az MTI. Az alapvető jogok biztosa szerint a gyermekvédelmi gyám jogalap nélkül, önkényesen szakította meg az örökbefogadás folyamatát.

(Fotó: Facebook / Budapest Pride)

A Pécsen élő Adrienn tavaly fordult az ombudsmanhoz, miután a gyámhatóság elutasította a Háttér Társaság segítségével benyújtott fellebbezését egy másfél éves roma kislány adoptálását meghiúsító határozat ellen. Az örökbefogadás megtagadása azért érte hideg zuhanyként a pécsi nőt, mert a hatóság korábban már megállapította alkalmasságát azzal együtt is, hogy az alkalmassági vizsgálat során végig vállalta párkapcsolatát. Adrienn panasza szerint ennek ellenére a folyamat vélhetően éppen azért hiúsult meg, mert nyíltan vállalta, hogy meleg és ilyen élettársi kapcsolatban él.

Adrienn és párja az úgynevezett „barátkozási szakasznál”, az eljárás kései stádiumában tartottak a kislánnyal, amikor a gyermekvédelmi gyám „felsőbb utasításra hivatkozva” leállította a procedúrát, a gyámhatóság pedig mindezt szó nélkül tudomásul vette. Az ombudsman jelentése szerint a visszavonást kimondó döntésben semmilyen konkrét tartalmi érv vagy indok nem hangzott el arról, hogy az örökbefogadó párkapcsolata, körülményei vagy életvitele a gyermek jogait, érdekeit sértené.

Az alapjogi biztos szerint mind a gyermek, mind a panaszos jogai sérültek: a kislány védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga, Adriennek pedig tisztességes eljáráshoz, valamint az egyenlő bánásmódhoz való joga szenvedett csorbát a gyermekvédelmi gyám és a gyámhatóság intézkedései nyomán.

Bár a magyar jog az azonos nemű párok számára nem teszi lehetővé az örökbefogadást, Adrienn egyedül jelentkezett a hivatalos szülővé válásra, ezzel együtt pedig Adrienn párját is alkalmassá nyilvánította a pszichológiai szakvélemény a folyamat korábbi szakaszában.

Az ombudsman jelentésére Adrienn így reagált:

„Egyszerre örülünk és keserűséggel tölt el bennünket a biztos jelentése. Életünk legmeghatározóbb élménye volt, hogy Natáliát megismerhettük, szinte a szüleinek éreztük magunkat, és már ő is annak tekintett minket. A jelentés most megerősítette: a hatóságok épp csak legfontosabb feladatukat, a gyermek legjobb érdekének képviseletét nem látták el. A jelentés ugyanakkor fontos lépés a jogegyenlőség megteremtése irányában.”

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője szerint a jogsértések mellett a hatóság éppen az örökbefogadási eljárásra vonatkozó preferencia-előírásokat nem vette figyelembe, amelyek szerint a belföldiek előnyt kell, hogy élvezzenek a külföldiekkel szemben, a helyben lakók az ország más részein élőkkel szemben, valamint a házaspárok az egyedülállókkal szemben.

„Az elmúlt években évi 100-150 magyar gyermeket adtak örökbe külföldre, mert nem találtak nekik itthon megfelelő örökbefogadó szülőt. A hatóságok pedig nemhogy nem népszerűsítik az örökbefogadás lehetőségét az azonos nemű párok körében, de mint ahogy az eset is mutatja, kifejezetten akadályozzák őket ebben” – mondta.

Címlapkép: Facebook / Budapest Pride