Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria döntött: nem helyezik hatályon kívül a „lúgos orvos” eredeti ítéletét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A „lúgos orvosként” elhíresült Bene Krisztián még tavaly novemberben nyújtott be alkotmányjogi panaszt, mivel szerinte a Kúria az ügyben hozott utolsó, 2018 júniusi döntésekor megfosztották őt az érdemi felülvizsgálat jogától. Az Alkotmánybíróság a panaszt februárban helybenhagyta és visszaküldte a Kúriának a harmadfokú, jogerős ítéletet felülvizsgálatra.

Most a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook oldal közzétette az ügy sértettjének, Renner Erikának és ügyvédjének, dr. Gál Andrásnak a nyilatkozatát, amelyből kiderül, hogy

a Kúria öt tanácselnökből álló felülvizsgálati tanácsa a korábbi jogerős ítéletet tartotta hatályában. Tehát Bene Krisztián le fogja tölteni tizenegyéves büntetését, jó magaviselet esetén pedig hét és felet.

Dr. Gál András a Mércének megerősítette, hogy június 29-én kapták kézhez a Kúria írásos döntését az ítéletről.

„Kevés olyan bűnelkövető van, akinek a jogrendszer ennyire kényesen szem előtt tartotta a jogait, mindeközben az áldozatának ennek a töredékét sem biztosította. Az összes jogi fórum most már egyértelműen bizonyította a bűnösségét. Vége. Itt az ideje, hogy több, mint hét év után a jogrendszer a bűncselekmény által elszenvedett károkkal is foglalkozzon!”

– írja Renner és Gál a nyilatkozatban.

A szöveg részletezi, hogy Rennernek mennyi, újabb és újabb akadályt kellett legyőznie ahhoz, hogy elérkezzen ez a pillanat: az őt megcsonkító és életveszélyt okozó bűncselekmény elkövetése óta 2667 nap telt el, miközben Bene már a rá következő napon őrizetbe került. „Az eljárás további 2666 napja a bizonyítással telt” – áll a nyilatkozatban.

A Bene által benyújtott alkotmányjogi panasz is váratlan módon nyújtotta két évvel hosszabbra az ügyet, ugyanis a Kúria 2018 júniusában – a Fővárosi Ítélőtábla öt hónappal korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – ítélte 11 évre az orvos-kórházigazgató Benét.

Az alkotmányjogi panasz alapja az volt, hogy a Kúria akkori döntése előtt még a régi büntetőeljárási törvény volt érvényben, de a végső, jogerős ítélet meghozatalakor már az új. És míg az új törvény nem adott arra lehetőséget, hogy a másodfokon megállapított tényállást vagy a minősítést módosítsák, addig a régi értelmében lett volna ennek helye. Bene indítványában azt kérte, mind a rá kiszabott ítéletet, mind a vonatkozó törvény bekezdéseit semmisítsék meg.

2019 novemberében körülbelül ezer fő tüntetett az Alkotmánybíróság épülete előtt, hogy a testület ne adjon helyt Bene panaszának. Az Alkotmánybíróság azonban a következő év elején arról határozott, hogy ugyan Bene ítéletét nem semmisítették meg, addig a Büntetőeljárási törvény vonatkozó bekezdéseit viszont igen, így a Kúriának felülvizsgálatot kellett biztosítania.

Renner és Gál teljes nyilatkozatát itt lehet elolvasni:

Címlapkép: MTI/Mónus Márton