Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „lúgos orvos” ítéletének hatályon kívül helyezése ellen tiltakoznak hétfőn

Ez a cikk több mint 4 éves.

A lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián alkotmányjogi panasszal él a tavaly meghozott ítéletével kapcsolatban. A bíróság kedden dönt arról, hogy helyt ad-e a panasznak, ami hatályon kívül helyezné a Kúria korábban meghozott ítéletét. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook csoport tiltakozó akciót szervez hétfőre, az Alkotmánybíróság épülete elé.

A Kúria tavaly nyáron jogerősen 11 év letöltendő börtönre ítélte Bene Krisztiánt. Az ítélet hosszú éveken át zajló folyamatot zárt le: az orvos 2013-ban öntötte le lúggal korábbi barátnője, Renner Erika nemi szervét, ezzel súlyos, maradandó károkat okozva neki. A Fővárosi Főügyészség egy évvel a támadás után megszüntette a nyomozást, majd csak Renner panasza után emelt újra vádat. Első fokon végül négy évre, másodfokon 9 év börtönre ítélték Benét.

2017 júniusában a Kúria arra hivatkozva helyezte hatályon kívül a másodfokon hozott ítéletet és rendelt el új eljárást, hogy nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték a vádlottal szemben. A megismételt másodfokú eljárásban Benét ismét 9 év börtönre ítélték, ezt a Kúria súlyosbította végül 11 évre.

Most arra hivatkozva nyújtott be Bene alkotmányjogi panaszt, hogy szerinte megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától.

A panasz arra alapszik, hogy a Kúria az ügyben hozott utolsó (2018 júliusi) döntése előtt még a régi büntetőeljárási törvény volt érvényben, de a végső, jogerős ítélet meghozatalakor már az új. És míg az új törvény nem adott arra lehetőséget, hogy a másodfokon megállapított tényállást vagy a minősítést módosítsák, addig a régi értelmében lett volna ennek helye.

Bene ügyvédje szerint az orvos emiatt elesett a valódi, tartalmi felülvizsgálattól, amivel a tisztességes bírósági eljáráshoz és a jogorvoslathoz való joga is sérült. A jogi képviselő beadványa szerint „a garanciák mellőzésével lefolytatott eljárás és meghozott ítélet eredményeként jelenleg is töltött szabadságvesztés további végrehajtása visszafordíthatatlan károkat okoz. […] Az ebből eredő mentális károk lényegében fel sem mérhetőek, a materiális károk számottevőek.”

Az Alkotmánybíróság november 5-én tárgyalja a panaszt, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene a tárgyalást megelőző napra szervez tiltakozó akciót. Az akció, amelynek során a résztvevők sárga rózsákat terveznek az Alkotmánybíróság épülete elé helyezni, este fél 9-re van meghirdetve. A sárga rózsa a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképe.

Az akció célja, hogy kedd reggel, „amikor a testület megérkezik, hogy döntést hozzon, borítsák rózsák az útjukat, emlékeztetve őket arra, hogy EZT NEM!” – áll az esemény felhívásában.

Az akció szervezői szerint a tét ebben a helyzetben az embereknek a magyar igazságszolgáltatásba vetett hite. Ugyanis ott, „ahol az emberek megszűnnek bízni az igazságszolgáltatásban, felerősödnek azok a hangok, amelyek az önbíráskodást sürgetik.” Ha a bíróság Bene szabadulása mellett döntene, az „iszonytató üzenet lenne minden áldozatnak, az összes hozzátartozónak, és az egész társadalomnak.”

Az akcióhoz itt lehet csatlakozni.