Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Párbeszéd: az Országgyűlés szakbizottsága leszavazta a rémhírterjesztési törvény visszavonását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Országgyűlés szakbizottsága leszavazta, hogy visszavonják a rémhírterjesztésről szóló törvénymódosítást – jelentette be a Párbeszéd egy, a Mércének is eljuttatott közleményben. Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője úgy fogalmazott:

„Szimbolikus, hogy az Indexet és a magyar sajtószabadságot érintő legnagyobb fenyegetés közepette az Országgyűlés szakbizottsága leszavazta a rémhírterjesztés Btk.-módosításának visszavonásáról szóló javaslatot, amelyről bebizonyosodott, hogy alkalmas a sajtószabadság korlátozására és ártatlan emberek vegzálására.”

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány március végén közölte, hogy szigorítja az Országgyűlés rémhírterjesztésről szóló szabályait. A TASZ a weboldalán azt írta, korábban csak az számított rémhírterjesztésnek, ha valaki közveszély színhelyén, nagy nyilvánosság előtt terjeszt olyan hazugságot, vagy úgy ferdít el szándékosan valós információkat, hogy ez zavart, nyugtalanságot kelthet emberek egy csoportjában.

A járvány okozta veszélyhelyzetben ez viszont módosult, így már az is rémhírterjesztésnek minősül, ha valaki különleges jogrend idején, nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, ami alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.

A Párbeszéd közleményében felidézte:

a javaslat számos hazai és nemzetközi kritikát kiváltott, mind-mind azt az aggályt megfogalmazva, hogy a módosítás alkalmas a szólásszabadság aránytalan korlátozására, valamint a kritikus véleményeket megfogalmazó személyek megfélemlítésére, elhallgattatásra.

A rémhírterjesztéssel kapcsolatban a gyulai Kossuth Kör vezetőjének esete kavarta a legnagyobb port, akinek házához 5 rendőr ment ki reggel 6-kor, majd közölték vele, hogy előállítják egy április 20-án, a „Gyulai (cenzúra mentes) csevegő” Facebook-csoportban közzétett posztja miatt. A férfit ezt követően 4 órára rabosították.

A rendőrségen Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Facebook-posztot hozták összefüggésbe a rémhírterjesztéssel, amelyet eredetileg Hadházy Ákos írt az április 20-án tartott, gyulai dudálós tüntetésről.

A Kossuth Kör vezetője ezt a posztot mindössze egyetlen mondat hozzáfűzésével osztotta meg a csoportban, amely így szólt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”.

Mint később kiderült, Csóka-Szűcst Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere személyesen jelentette fel rémhírterjesztésért.

A Népszava június 10-i cikke szerint egyébként összesen 90 rémhírterjesztés miatti eljárás volt a veszélyhelyzet idején, és ezek során mindössze 9 embert hallgatott ki a rendőrség május 15-ig. A 90 eljárásból 61-et már lezártak, és ebből csak kettő jutott el vádemelési javaslatig. Az ORFK szerint a többi esetben jellemzően a feljelentés elutasításáról döntött a rendőrség.

A Párbeszéd hangsúlyozta, nem fogják hagyni, hogy a sajtószabadság maradékát is felszámolja a kormány.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük a Büntető Törvénykönyv áldozatául esett ártatlanokat vagy éppen a kormány által megtámadott szabad szerkesztőségeket!” – Áll a párt közleményében.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás