Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyula fideszes polgármestere jelentette fel rémhírterjesztésért a múlt héten rabosított ellenzéki aktivistát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere személyesen jelentette fel rémhírterjesztésért Csóka-Szűcs János helyi ellenzéki aktivistát, aki a Facebookon közzétette, hány ágyat kellett kiüríteni a gyulai kórházban – tudta meg az Index.

Ahogy a Mércén is beszámoltunk róla, a gyulai rendőrök múlt héten rémhírterjesztés gyanúja miatt vittek el egy helyi ellenzéki aktivistát és Momentum-tagot, Csóka-Szűcs Jánost.

A férfi házánál reggel 6-kor jelent meg 5 rendőr 2 autóval, majd közölték vele, hogy előállítják egy április 20-án, a „Gyulai (cenzúra mentes) csevegő” Facebook-csoportban közzétett posztja miatt, amivel „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.”

Az intézkedés során a rendőrök házkutatást tartottak és videón mindent rögzítették, valamint lefoglalták a férfi mobiltelefonját és számítógépét is.

A rendőrségen Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Facebook-posztot hozták összefüggésbe a rémhírterjesztéssel, amelyet eredetileg Hadházy Ákos országgyűlési képviselő írt az április 20-án tartott, gyulai dudálós tüntetésről. Csóka-Szűcs ezt a posztot mindössze egyetlen mondat hozzáfűzésével osztotta meg a csoportban, amely így szólt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Azt mindeddig homály fedte, ki volt a feljelentő, arra pedig, hogy miért volt szükség egyáltalán a rendőri intézkedésre, Varga Judit igazságügyi miniszter adott választ a minap: szerinte „csak az nem hibázik, aki nem dolgozik”.

Az Index elérte a rabosított ellenzéki aktivistát, aki elmondta, hétfőn vehette át személyes tárgyait és a dokumentumokat a rendőrségtől, amely megszüntette vele szemben az eljárást, miután a Békés megyei Főügyészség még múlt pénteken elfogadta a panaszát. Továbbá azt is közölte: kártérítési igényt fog benyújtani a rendőri eljárás ellen.

Az előállított férfival az összes ellenzéki párt és mozgalom képviselői szolidaritást vállaltak, sőt a múlt héten még tüntetést is szerveztek a Momentum Mozgalom tagjai és szimpatizánsai, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők, hogy kiálljanak a „szervezett félelemkeltés” ellen.

Nem a gyulai volt az egyetlen ilyen eset egyébként, nemrég egy 64 éves szerencsi férfit is rémhírterjesztés miatt állított elő a rendőrség, miután egy Facebook-posztban azt írta: az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, és ez véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. Nem sokkal később vele kapcsolatban is azt közölte az ügyészség, hogy nem követett el bűncselekményt, már nem gyanúsított.