Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség után az adatvédelmi hatóság szerint sem követett el választási csalást Pikó András stábja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Facebook-oldalán jelentette be péntek reggel Pikó András józsefvárosi polgármester, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) is megszüntette az ellene és kampánystábja ellen folyó nyomozást, ugyanis a rendőrséghez hasonlóan a rendőrség sem talált választási csalásra utaló bizonyítékokat.

Ahogy arról a Mérce tavaly beszámolt, a kormánypárti Magyar Nemzet a 2019-es önkormányzati választások kampányában tett közzé fotókat, amelyek alapján azt állította, Pikó kampányirodájában illegális adatbázist hoztak létre. A cikk nyomán egészpályás letámadás indult az ellenzéki polgármesterjelölt ellen, a VIII. kerületi választási iroda a rendőrségen fel is jelentette Pikóékat. A feljelentés nyomán szeptember 11-éna Budapesti Rendőrfőkapitányság Korrupciós- és Gazdasági Bűnmegelőzési Osztályának nyomozói házkutatást tartottak Pikóék kampányirodájában, ahol laptopokat foglaltak le.

A politikus akkor a választási folyamat tisztaságának aláásásával vádolta a fideszes médiát és kerületvezetést, illetve tagadta a Magyar Nemzet által megfogalmazott vádakat.

A rendőrség végül bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást, ezen döntés ellen a józsefvárosi jegyző még panaszt is benyújtott, ám novemberben a hatóságok ezt is elutasították. Most a NAIH hasonló indokkal maga is megszüntette a nyomozást az ügyben, ezzel végérvényesen kijelenthető: nem történt választási csalás Pikóék részéről.

A polgármester mai Facebook-videójában úgy fogalmaz, az eset számukra

„rengeteg emberi fájdalmat okozott, és higgyék el, senkinek sem kívánom, hogy ilyen rágalomhadjáraton kelljen keresztülmennie”.

Pikó szerint a vegzálással a félelmet akart kelteni bennük és azokban, akik mernek politizálni a kormánypárttal szemben. Úgy látja azonban, a kormánypárti akció az ellenkezőjét érte el, mert sokkal többen mentek el Józsefvárosban szavazni, mint korábban. Pikó köszönetet mondott azoknak, akik a kezdetektől hittek bennük.

Az ellenzéki pártok által támogatott Pikó András tavaly végül legyőzte a fideszes Sára Botond polgármestert, és a képviselő-testületben is magabiztos többséget szereztek az őt támogató szervezetek. Sára Botondot még egyéni képviselői körzetében is legyőzte a Momentum jelöltje, Szarvas Koppány Bendegúz.

A Pikó elleni kormánypárti támadások azóta sem szűntek meg, legutóbb például a koronajárvány ürügyén fejlesztési forrásokat vont el a kormány a VIII. kerülettől.

Címlapkép: Pikó András, az ellenzék VIII. kerületi közös polgármesterjelöltje. Fotó: Mérce