Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elutasították Józsefváros jegyzőjének panaszát amiatt, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást Pikóék ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elutasították Józsefváros (volt) jegyzőjének panaszát, amit amiatt tett, mert a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Pikó András kampánystábja ellen – írja a polgármester ma reggeli Facebook-bejegyzésében.

Ahogy arról a Mércén részletesen beszámoltunk, szeptember 11-én, az önkormányzati választási kampány idején házkutatást tartottak Pikóék kampányirodájában a Budapesti Rendőrfőkapitányság Korrupciós- és Gazdasági Bűnmegelőzési Osztályának nyomozói. A kormánypárti Magyar Nemzet két nappal korábban hozott nyilvánosságra egy kiszivárgott fotót a kampány Facebook-csoportjából, amelyen a kampánycsapat látható munka közben, illetve homályosan látszó papírlapok mellett laptopok is kivehetőek.

Ezek alapján vélte úgy a helyi választási bizottság, hogy Pikó András kampánya illegálisan gyűjti össze az ajánlóívekről választók adatait, majd feljelentést tett a rendőrségnél. Miután a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, a kerületi jegyző nem adta fel könnyen, panaszt tett az ügyben – ezt utasították most el.

Ahogy a Helsinki Bizottság korábban már rámutatott, a törvény szerint

„a feljelentő nem élhet panasszal a feljelentés elutasítása miatt, ha a bűncselekménynek nem sértettje. A helyi választási iroda pedig nem az. Senki nem sértettje, hiszen a rendőrség megszüntette az eljárást, tehát nem volt bűncselekmény, annak hiányában sértettje sem lehet. De ha történt volna jogsértés, annak sértettje a jegyző vagy az általa vezetett választási iroda akkor sem lehetne. Ezért nem kérheti a nyomozást megszüntető határozat megváltoztatását.”

A rendőrségi kivonulás szokatlan gyorsasága mellett egyébként az is nagyon ritka, hogy ajánlóívekkel vagy adatkezeléssel kapcsolatosan felmerült gyanú és feljelentés után konkrétan házkutatást tartsanak. A nyomozás idején a helyszínen  Pikó a Mércének azt mondta,

szomorú azért, mert „a rendőrséget politikai rágalmazásra használják” ma Magyarországon, amit a rendszerváltás óta még nem láttak.

A házkutatást követően Pikóék a Fővárosi Választási Bizottságnál  fellebbeztek a helyi választási bizottság döntése ellen, szerintük ugyanis utóbbi nem volt illetékes, amikor kimondta a jogsértést, és amúgy sem rendelkezett elegendő bizonyítékkal, hogy ezt megtehesse.

Az FVB ezután egyhangú döntésben mondta ki, a józsefvárosi választási bizottság illetékes volt az ügyben, ám a második kérdésben az ellenzéki polgármesterjelöltnek adott igazat.

A bizottság szerint a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk.