Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A veszélyhelyzetnek vége, indul a járványügyi készültség

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány szerda este elrendelte a veszélyhelyzet visszavonásának és az átmeneti időszakra vonatkozó szabályoknak a kihirdetését, ennek értelmében Magyarország egész területén járványügyi készültség lép érvénybe, így bármikor lehetőség lesz az egészségügyi válsághelyzet elrendelésére. A készültséget háromhavonta felülvizsgálják.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről kedden szavaztak a Parlamentben, a képviselők többséggel döntöttek úgy, hogy visszavonják a koronavírus-járvány miatt kihirdetett helyzetet. A koronavírus-törvény, azaz a „felhatalmazási törvény” a veszélyhelyzet megszűnéséről hozott kormányrendelettel hivatalosan hatályát veszti, de kérdés, hogy a rendeleti kormányzás ezzel valóban megszűnik-e.

Ugyanis az egészségügyi válsághelyzetről szóló törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A veszélyhelyzet megszűnésének részleteiről a Magyar Közlöny friss számából tudhatunk meg többet: az idősek vásárlási sávjáról, aminek értelmében eddig 9 és 12 óra között csak a 65 éven felettiek vásárolhattak, nem rendelkezik a kormányrendelet, vagyis az ezennel megszűnt, a tömegközlekedésen azonban továbbra is kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró eszköz (maszk, sál, kendő) viselése.

Az operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer marad, mivel hivatalosan is készülünk a járvány második hullámára. Ugyanakkor az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója volt az utolsó a második hullám esetleges bekövetkeztéig.

Az egészségügyi válsághelyzetet a kormány miniszteri előterjesztés után az országos tisztifőorvos javaslatára rendelheti el abban az esetben, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet, illetve az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

(via Index)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán