Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A propaganda helyett a szociális hálót erősítené az ellenzék a jövő évi költségvetésben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sorban nyújtja be módosító javalsatait az ellenzék a 2021-es büdzsét illetően, amelyekkel egyrészt a kormány gigaprojektjeitől vonnának el forrásokat, másrészt pedig az önkormányzatokat sújtó átcsoportosításokat korrigálnák.

Csütörötökön Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgűylési képviselője a szocialisták jóléti módosítócsomagját mutatta be online sajtótájékoztatóján. A szocialisták szerint a szociális háló stabil megerősítése céljából újra kell tervezni a jövő évi költségvetést: az MSZP által „a cserbenhagyás költségvtésének” nevezett 2021-es büdzsében van pénz például propagandára, Budapest-Belgrád vasútvonal építésére, de nincs pénz sürgős szociális intézkedésekre, amelyek finanszírozására 588 milliárd forintos módosítócsomagot nyújtott be a párt. A csomag részleteiben az alábbi elemeket tartalmazza:

  • az ápolási díj (alapösszege 39 ezer forint jelenleg) érje el a minimálbér szintjét
  • a tíz éve változatlan összegű családi pótlék megduplázása
  • a GYES és a GYED megduplázása
  • a rászoruló gyerekek ingyenes étkeztetésének kiterjesztése a középiskolákban tanulókra is
  • a gyermekvédelmi lakásalap támogatásának növelése
  • a nyugdíjminimum összege ne lehessen kevesebb 80 ezer forintnál, illetve vegyes indexálást követelnek, amely figyelembe veszi a béremlkedést
  • kezdeményezték a kivételes rokkanttsági ellátási keret 150 millióról 500 millióra emelését


Szintén költségvetési módosító javaslatot nyújt be Csárdi Antal Budapest 1. választókerületének – így Józsefváros és Ferencváros egyik – LMP-s országgyűlési képviselője, hogy a VIII. és a IX. kerület is el tudja végezni azokat a fejlesztéseket, amelyek az ott élők életminőségének javulásához elengedhetetlenek – erről ugyancsak online sajtótájékoztatóban számolt be a politikus.

Józsefvárosban bérlakásfejlesztésre, illetve meglévő bérlekások felújtására nyújtott be összesen másfél milliárd forintos összegről szóló fejlesztési csomagot, ami ugrásszszerű életszínvonal-növekedést hozhatna magával az ezekben élők számára.

Ferencvárosban a módosítás visszadná a kormány által elvett forrásokat az önkormányzatnak, hogy meg tudják valósítani azt a közösségi ház fejlesztést, ami elmaradt az elvonások okán. Emellett egy másik módosító előterjesztésben azt javasolja Csárdi, hogy a szociális városrehabilitációs program támogatása, amit az elmúlt 25 évben mindig támogatott minden kormányzat pártszíntől függetlenül, tovább mehessen. Ahogyan a videóban a képviselő rámutat, ez az a városrehabilitáció, amelynek köszönhetően Középső-Ferencváros megújulhatott, és szerinte ennek a fejlődésnek folytatódnia kell.

A VIII. és a IX. kerület is áldozatául esett annak a bosszúhadjáratnak,  amit a kormányzat indított a tavaly ősszel elvesztett önkormányzati választások után. Csárdi szerint ezt az bizonyítja, hogy ez a két kerület összesen sok százmillió forintot vesztett el kormánydöntések okán, pedig ezeknek a pénzeknek lenne helye az önkormányzati gazdálkodásban.

Csárdi reméli, hogy a kormányoldal is támogatni fogja módosító javaslatá, különösen Kocsis Máté fideszes frakcvióvezető – akinek a választókerületét szintén érintik az említett fejlesztések – akinek Csárdi szerint ha fontosak még a józsefvárosiak, akkor megszavazza az átcsoportosítást. „Ha nem, akkor végképp méltatlanná vált a képviseletre” – zárta mondandóját.

 

Mint arról tegnap beszámoltunk, polgármesterek és szakszervezeti vezetők szerették volna elmondani véleményüket szerdán a 2021-es költségvetési tervről a Költségvetési bizottság szerdai ülésén, a kormányzati többség azonban leszavazta, hogy meghallgassák őket – jelentették be az érintettek egy rendkívüli sajtótájékoztatón.

A kormány május végén jelentette be a 2021-es költségvetés tervét, amely súlyos megszorításokat helyezett kilátásba az önkormányzatokkal szemben, többek között a szolidaritási adó növelésével és a gépjárműadó elvételével. Az ellenzék emiatt kedden közös módosító indítványokat is benyújtott.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor