Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders több kormányzati forrást, fizetésemelést javasol a rendőröknek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bernie Sanders demokratikus szocialista vermonti szenátor, korábbi elnökjelölt-aspiráns egy múlt heti, szenátusi vezetőhöz írt levelében többféle forrásbővítést kért az amerikai rendőrségeknek, többek között fizetésemelést és egyéb támogatások bevonását.

A rendőrség támogatásának kérdése Amerikában idén június elején merült fel újra, miután országszerte tömegtüntetések és zavargások robbantak ki George Floyd, egy fegyvertelen fekete férfi meggyilkolása után, amit egy rendőrtiszt követett el Floyd előállítása közben.

A szocialista Sanders, aki április elején esett ki a demokrata jelöltéségért folytatott küzdelemből, azóta Joe Bident, a tőle jelentősen jobbra álló, centrista demokrata jelöltet támogatja.

Sanders álláspontja egyébként találkozik a kérdésben kifejtett mainstream demokrata párti álláspontokkal. A szenátor levelében úgy fogalmaz:

„Ha modernizálni és emberségesebbé akarjuk tenni a rendőrséget, fokoznunk kell az utánpótlás-toborzást úgy, hogy biztosítjuk a forrásokat a fizetések vonzóvá tételére a jól képzett rendőrtiszteknek, akikre szükségünk van a nehéz rendőri munka elvégzéséhez.”

A rendőrségi támogatások kérdése – bár több markáns álláspont létezik a vitában, lásd pl. a New York Times cikkét – alapvetően arról szól, hogy a közpénzeket ne, vagy ne direkt az egyenruhás közbiztonsági szervezeteknek tartsák fent nagyobb részben, hanem lehetőleg csoportosítsák át azokat olyan szervezeteknek, kezdeményezéseknek, amelyek a társadalmi problémákat nem a bűnüldözés – korlátozott – eszközeivel próbálják orvosolni. Így például a szociális munkások, egészségügyi projektek és egyéb társadalmi segítségnyújtó szervezetek kapnák ezeknek a forrásoknak egy jelentős részét, a rendőri költségvetés „rovására”.

Rendőrségmentes társadalmi kísérletet folytatnak a lakosok egyébiránt például Seattle-ben, ahol a helyi rendőrség a demonstrálókkal kötött alku értelmében visszavonult egy körzetből, és azt a lakosok egy része kihasználta, és

létrehozta a CHAZ-t, a rendőrőrs feliratát kijavítva a „nép tulajdonára” egy egyenlőség alapú, igazságos önkormányzásba kezdtek, ahogy erről pár napja a Mérce is beszámolt.

A rendőrségi brutalitás elleni demonstrációk új lendületet kaptak pénteken, amikor a sajtó közzétett egy videót, amin atlantai rendőrök agyonlőnek egy 27 éves fekete férfit, aki megpróbált megszökni az előállításból, és egy rendőrségi sokkolót szegezett a járőrökre.

Az eset miatt Atlanta rendőrfőkapitánya, Erika Shields azóta lemondásra kényszerült, miután a felháborodott tüntetők porig égették az incidens helyszínén található gyorséttermet, és többen tüntető menetbe kezdtek a közeli autópályán. A lelőtt férfi családjának ügyvédje szerint a eljáró egyenruhások akkor se használhattak volna fegyvert, ha a sokkolót elsüti a gyanúsított, mivel az nem minősül életet veszélyeztető fegyvernek.

(WSWS, Reuters)