Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders arra kéri a demokratákat, egyesüljenek a Trump elleni a harcban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bernie Sanders hétfőn bejelentette, hogy támogatja eddigi demokrata riválisát, Joe Bident az amerikai elnökválasztáson Donald Trumppal szemben.

A baloldali Sanders, aki a múlt héten kiszállt  a demokrata jelöltéségért folytatott küzdelemből, hétfőn egy élő online bejelentkezés – amelynek témája eredetileg a koronavírus-járvány volt –  során jelentette be, hogy beáll a centrista Biden, Obama egykori alelnöke mögé.

Az élő streamben Sanders Bidennel közösen jelentkezett be: a két demokrata politikus osztott képernyőn, virtuálisan „egymás mellől”, együtt szólt a választókhoz.


Beszédében Sanders arra kért „minden amerikait, minden demokratát minden függetlent és sok republikánust is”, hogy egyesüljenek Biden mögött, hogy támogassák őt az elnökválasztási kampányban, amelyet tegnaptól hivatalosan ő maga is teljes mellszélességgel támogat.

„Trumpból egy ciklusban szolgáló elnököt kell csinálnunk és szükségünk van rád a Fehér Házban”

– mondta Sanders.

Biden megköszönte a támogatást Sandersnek, akivel kapcsolatban úgy fogalmazott: a vermonti szenátor volt az, aki a „leghangosabban kiáltott egy igazságosabb Amerikáért”.

„Nem lehetünk neked elég hálásak, Bernie, amiért ilyen keményen szembenézésre késztettél minket”

– méltatta Sanderst Biden.

Sanders a múlt héten azt követően jelentette be, hogy nem harcol tovább a demokrata jelöltségért, hogy az előválasztásokon gyakorlatilag behozhatatlan lett a hátránya Bidennel szemben a jelöltállító koncenció előtt megszerezhető küldöttek versenyében. Mostani döntésével azonban nyilvánvalóvá tette, hogy továbbra is marad az intézményes politikában, és aktívan folytatja a munkát a baloldal megerősítéséért a demokrata párton belül.

Biden endorse-olásával pedig Sanders most minden energiájával az eddigi kampányban igencsak megosztottá váló demokrata szavazók egyesítésére fordult rá. Ennek érdekében hétfőn azt is bejelentették Bidennel, hogy stábjaik hat akciócsoportot hoznak létre azért, hogy közös nevezőre hozzák markánsan eltérő szakpolitikai elképzeléseiket a gazdaságpolitika, oktatás, igazságszolgáltatás bevándorlás, klímaváltozás és egészségügy területén.

Sanders hétfőn kifejtette: nem titok, hogy számos szakpolitikai kérdésben nem ért egyet Bidennel, de mindt mondta, reméli, hogy a felálló munkacsoportok segístégével megfeleő kompromisszumokat tudnak majd kötni azért, hogy a demokrata elnökjelölt végül a Sanders által képviselt progresszív szárny által is támogatható ajánlatot tegyen le a választók elé a választási kampány további részében.

Mint a The Guardian rámutat, Biden is megtette már az első lépéseket afelé, hogy megszólítsa Sanders – illetve a szintén baloldali korábbi jelöltaspiráns, Elizabeth Warren  – híveit: egyértelmű utalást tett arra, hogy megválasztása esetén átalakítaná a lakossági csődeljárások rendszerét, de ugyancsak a magáévá tenné Sanders javaslatát a tandíjmentés felsőoktatásról és az egészségbiztosítási korhatár lejjeb szállításáról.

Vannak azonban olyan kérdések, amelyekben Biden egyelőre nem tágít. Ilyen például a Bernie Sanders kampányának védjegyévé vált, az amerikai szavazók többsége által támogatott ingyenes társadalombiztosítás (MediCare for all), amelynek kapcsán a napokban újságírói kérdésre válaszolva az egykori alelnök azt mondta, a koronavírus-járvány hatására sem gondolta meg magát ez ügyben. (Biden ugyancsak ígér egészségügyi reformot programjában, ez azonban a jelenlegi, magánbiztosítók és gyógyszerkonszernek által uralt rendszerrel párhuzamosan, és nem azt felváltva épülne ki.)

Sanders négy évvel ezelőtti vetélytársát, Hillary Clintont végül csak a 2016 júliusában tartott elnökjelölt-állító konvenció előtt biztosította a támogatásáról, most ezt több mint három hónappal korábban lépte meg a párt szavazóinak egyesítése érdekében.

(MTI, The Guardian)