Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Befejezi elnökjelölti kampányát Bernie Sanders

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, helyi idő szerint a délelőtti órákban jelentette be Bernie Sanders független szenátor, a demokraták baloldali elnökjelöltje, hogy felfüggeszti kampányát, és visszalép a demokraták elnökjelöltségétől. Sanders sokáig a verseny legnagyobb esélyesének tűnt, és New Hampshire-i, valamint nevadai előválasztási győzelme után sokan majdnem biztosra is vették győzelmét.

Azonban, miután a március eleji úgynevezett „szuperkedd” előtt egy sor demokrata jelölt is visszalépett Biden javára, Barack Obama alelnökének jelölti kampánya ismét előnybe került, amely előnyt a hónap folyamán behozhatatlanra növelt Sanders-szel szemben. A tegnap megrendezett wisconsini előválasztás eredményeit meg sem várva Sanders most, váratlan bejelentésével Bidennek nyújt lehetőséget arra, hogy a járványhelyzet közepén immár hivatalosan ő lehessen Donald Trump elnök egyetlen lényegi kihívója az elnöki posztért.

Biden több mint 300 jelölőgyűlési delegálttal vezet az egyedül versenyben maradt Sanders ellen, erről pedig a demokratikus szocialistak kijelentette, innen már „lehetetlen elnyernie a hivatalos jelölést.”

Hozzátette azonban, hogy „egy olyan világban, amelyben semmiféle vezetői kvalitást nem mutat fel elnökünk, ebben az elkeseredett órában meg kell őt állítanunk.”

„Kampányunk példanélküli, alulról jövő kezdeményezés volt, amely a vagyonosok és hatalmasok ellen indult. Köszönöm az aktivisták százezreinek, és 2 millió kampánytámogatómnak, azt amit elértek.”

– mondta nemrég kiadott, rövid üzenetében Sanders, aki arra is felszólította támogatóit, hogy Donald Trump és szélsőjobboldali politikája legyőzése érdekében támogassák a demokraták elnökjelöltjét a jelölőgyűlésen és az azután kezdődő elnöki kampányban.

Nelson Mandelát idézve hozzátette: „Mindig minden lehetetlennek tűnik addig, amíg el nem érik”. Elmondta, az általános egészségügyi ellátás, tisztességes bérek és munkakörülmények és tisztességes oktatás és a klímaváltozás elleni, valós védelem is olyan jogok, amelyeket el kell érni ahhoz, hogy megvalósuljanak, hiszen senki sem adja majd oda azt felülről az amerikai népnek.

Sanders 2016-os kampányát továbbfejlesztve nemcsak az igencsak népszerű, és az amerikai szavazók többsége által támogatott ingyenes társadalombiztosítás (MediCare for all), vagy a szövetségi minimálbér 15 dolláros óránkénti összegre való emelését támogatta, de a Zöld New Deal programját is felkarolta, ezzel alternatívát kínálva a klímakatasztrófa elkerülésére, és az ipari termelés felfuttatására is.

Azonban kampánya során súlyosan lemaradt az fekete amerikaiak körében folytatott versenyben, az idősebb középosztálybeli demokratáknál, és komoly ellenfelet kapott a nála jóval jobboldalibb programot kínáló Joe Bidenben a fehér munkásosztály körében is, akik Hillary Clinton ellen 4 éve még őt támogatták.

Sanders azonban kiemelte, kampányuk ugyan nem volt sikeres, de a közpolitikák terén javaslatai „megnyerték a vitát,” az egészségügyi javaslatait például a koronavírus nyomán kialakult krízis igazolta szerinte vissza.

Biden ugyancsak ígér egészségügyi reformot programjában, ez azonban a jelenlegi, magánbiztosítók és gyógyszerkonszernek által uralt rendszerrel párhuzamosan, és nem azt felváltva épülne ki, nem lenne szigorú a Wall Street megadóztatása terén sem, és nem támogatja a 15 dolláros óránkénti minimálbért sem.