Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb szálka Trump szemében a Seattle-ben létrejött, rendőrmentes, szolidáris autonóm zóna

Ez a cikk több mint 3 éves.

Washington állam legnagyobb városának, Seattle-nek művészeti negyedében, a körzeti rendőrség központjával való egyhetes összecsapások után a tüntetők magalapították a Capitol Hill-i Autonóm Zónát. A keleti körzet rendőrségének épületénél egy héten át néztek farkaszemet a tünetők és a karhatalom emberei, gyakran könnygázfüstbe fulladó összecsapásokban egymásnak esve.

Aztán egy ponton, a George Floyd meggyilkolása után kirobbant, egész Amerikán végig söprő tüntetés hullám hatására rivaldafénybe kerülő rendőrségi brutalitás témája, és a könnygáz használatának betiltása megegyezésre késztette a körzet szerveit, akik egyességet ajánlottak a demonstrálóknak: A járőrök elhagyhatják a városrészt, bedeszkázzák az épület ablakait és átadják a tüntetőknek a körzetet.

A tüntetők élve a lehetőséggel, a rendőrségi barikádokkal körülvett városrészt azokkal megvédve létrehozták a CHAZ-t, az őrs feliratát kijavítva a „nép tulajdonára” egy egyenlőség alapú, igazságos önkormányzásba kezdtek.

A rendőrség feletti feliraton a „police” szót lecserélték a „people’s” szóra. Így: Az Emberek Keleti Körzeti Állomása. Capitol Hill Autonomous Zone Seattle / Facebook

A rendőrség mentes társadalmi kísérlet egyelőre sikeresnek látszik. A parkokban és az utcákon beszédeket mondanak, verseket olvasnak, koncerteket tartanak, a gyerekek krétarajzokkal díszítik az utcát. Kedden este egy ingyenes filmvetítés keretében Ava DuVernay „13th” című dokumentumfilmjét vetítették, ami az afro-amerikaik és az igazságszolgáltatás kapcsolatáról szól.

Az egyik háztömb mellet ingyenes ételosztást tartanak naponta, míg pár sarokkal arrébb elsősegély sátrat állítottak fel, ahol az amerikai rendszerrel szemben, ingyenes ellátást biztosítanak az arra rászorulóknak. Bár tény, hogy nincs minden ingyen, az üzletek, hot dog árusok továbbra is dollárért árulják termékeiket.

A demonstrálók a zóna felállításával egyidőben egy „No Cop Co-Op” (rendőrmentes szövetkezet) standot is nyitottak, ahol adományokból származó harapnivalókat, üdítőket és pizzát osztanak.

Tüntetők a „No Cop Co-Op” (Rendőrmentes Szövetkezet) standjánál. Babak Khiavchi / Facebook

Arra, hogy mit kezdenek az elfoglalt rendőrállomással különböző ötletek merültek fel van, aki a rászorulók, hajléktalanok számára nyitná meg, mások az alulfinanszírozott egészségügyi- és szociális ágazatban dolgozókat szállásolnák el itt.

Az épület elfoglalása kapcsán, az egyik szélesebb körű megbeszélésükön a tüntetők közül az egyik szónok megemlékezett az amerikai történelemben eddig látott, hasonló akciókkal elért eredményekről. 1970 amerikai őslakosok elfoglalták a zónában található Fort Lawtont, ami addig katonai erődítményként szolgált és amit az három hetes akció után átadtak a városvezetésnek, ami az azt körülvevő park szolgálatába állította.

A zóna egyre nagyobb szintű elismerést kap a város vezetésétől is. Harrold Scoggins, a tűzoltóság vezetője a helyszínre látogatott, ahol tüntetőkkel beszélgetett és intézkedett arról is, hogy elegendő tisztálkodási lehetőség és mobil WC legyen a körzetben.

Graffitik a Capitol Hill-i Autonóm Zónában, és a C.H.A.Z. térképe. Seph Lawless / Facebook

Ő azt is elmondta, fogalma sincsen merre tart ez az egész, ahogy látszik az is, a demonstrálók sem biztosak kísérletük céljában. Azonban az egyik falon felírva olvasható három legfőbb követelésük, amik nagyjából egybevágnak a George Floyd meggyilkolása utáni tüntetések általános céljaival. 1. a rendőrség finanszírozásának felfüggesztése 2. a közegészségügy finanszírozásának emelése 3. a tüntetők felmentése minden vádpont alól.

Abból is látszik, hogy az egyelőre alulról szerveződő zónának nincsen még egységes terve, hogy máshol öt pontos követelések, az interneten pedig már egy harminc pontos petíció szerepel.

De a szervezettség irányába való törekvések is egyre látványosabbak. A tüntetők tegnap közgyűlést tartottak az egyik utcasarkon, ahol a zóna szabályait, törvényeit és működését beszélték meg, tisztázták tovább. Itt egyeztették a terület megtartásához szükséges jelenlét megszervezését is.

Barikádok a zóna határában. Capitol Hill Autonomous Zone / Facebook

A zónának nincsen vezetője, a feladatok felosztása demokratikusan, vitákat követően történik. Ez a fajta önszerveződés a rendőrségnek komoly fejvakarást okoz, ugyanis ők igyekeznek „beazonosítani a tüntetések vezetőit” ahhoz, hogy tárgyalásokba kezdhessenek az állomás és az utcák visszafoglalásáról.

Szerda este Donald Trump a twitteren szólította fel a város polgármesterét és Washington állam kormányzóját arra, hogy lépjenek akcióba és „foglalják vissza a városukat”, különben ő teszi ezt meg. Ezután arról írt, mindenfajta bizonyíték nélkül, hogy Seattle-t beflöldi terroristák vették át.

Erre, a Jenny Duncan a város polgármestere, akinek lemondását több alkalommal is követelték már a City Hall-i tüntetők úgy reagált, szintén a twitteren, hogy Trumpnak „vissza kéne mennie a bunkerébe”. Ezzel utalva a Fehér Ház erődítménnyé alakítására, és az elnöki rezidencián található óvóhelyre, ahova Trump már egyszer visszavonult, amikor az objektum környékén demonstrálók tömegei jelentek meg.

(TheGuardian, New York Times, Seattle Times)