Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritási tüntetést tartottak az Amerikai Nagykövetség előtt, a rasszizmus roma áldozatairól is megemlékeztek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vasárnap délre több száz ember gyűlt össze Budapesten az Egyesült Államok nagykövetsége előtt, hogy kifejezzék szolidaritásukat a rasszizmus által sújtott csoportokkal, és csatlakozzanak a George Floyd rendőrök általi meggyilkolása és a rendőri erőszak miatt több mint egy hete zajló tüntetésekhez Amerikában és világszerte.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen – a Mércén az erről szóló írások ide kattintva olvashatók. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Négy rendőr igazoltatás után földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán. Floyd levegőért könyörgött, de hiába. Nem sokkal később, a kórházba szállítás közben meghalt.

„Szolidárisak vagyunk a jelenlegi rendszer  minden áldozatával”

– mondta nyitóbeszédében Gregory G Ras (Komáromy Gergely) előadóművész, aktivista. Szerinte „ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, vagy vezetők, az ellenségünk az a rendszer, amiben élünk”.

Az őt követő felszólalók hangsúlyozták a rendszerszintű rasszizmus elleni fellépés szükségességét nap mint nap, szerintük „meg kell találni az együttérzést és a szolidaritást magunkban, csak így lehet változást elérni”.

A rövid felszólalások és közös éneklés után a tömeg csendes elmélyüléssel emlékezett meg George Floydról és a rasszizmus, a rendőri brutalitás áldozatairól.

néma megemlékezés az USA követsége előtt a szabadság téren / Kép: Mérce

A demonstráció ellen három ember vonult fel, ők három darab „European lives matter” („Az európai életek számítanak”) feliratú táblával érkeztek. Nem volt rá idő, hogy ezt bővebben kifejtsék, a rendőrök viszonylag gyorsan elszigetelték, majd kikísérték őket.

„Egységbe” feliratú tábla az egyik demonstrálónál

A demonstráció ezután magyarországi romaellenes rasszizmus elleni tiltakozással folytatódott.

Szolidaritás a romák elleni kirekesztés áldozataival Kép: Mérce

Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke egy személyes történetet mesélt a romaellenes rasszizmussal való első találkozásáról. Hangsúlyozta: felháborító, hogy olyanok felett törünk pálcát, akik nálunk sokkal rosszabb élethelyzetekben élnek.

Both, aki 2010 óta dolgozik a bagi telepen, bemutatta, hogy a szegénység és a kirekesztés következményei generációkon ível át. Felkérte a hallgatóságot, hogy a láthatatlan nehézségek jeleit lássák meg, de ne csak a tünetekkel, az okokkal is foglalkozzanak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kirekesztés példáinak bemutatása, társadalmi kihangosítása is nagyon fontos a rasszizmus elleni küzdelemben.

A Mércén szombaton jelent meg beszámoló a „Rasszizmus: Az elhallgatott világjárvány” címmel a rasszizmusról június 4-én a TV Baxtale roma közösségi online televízió felületén tartott beszélgetésről. Ebben Jóni Tibor elmondta, örül, hogy sokakat zavar az amerikai rasszizmus, és hogy ennek hangot is adnak a közösségi médiában, ugyanakkor dühös és csalódott amiatt, hogy a cselekvés a legtöbbször ennyiben marad.

„A magyarországi rasszizmussal kapcsolatban mindenki nagyokat hallgat. Néha azt gondolom, nem vagyunk elég egzotikusak és szexik, mint az amerikai feketék, nem vagyunk elég távol, mint ők, és így velük könnyebb és divatosabb egy profilképcserével szolidaritást vállalni, mint velünk, romákkal nyilvánosan együttérezni”

– tette hozzá.

 

Címlapkép: kép: Mérce