Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Békében, de minden eddiginél nagyobb számban vonultak utcára a rasszizmus ellen Amerikában és világszerte

Ez a cikk több mint 3 éves.

Amerika szerte és a világ több nagyvárosában vonultak fel tízezrek a múlt héten rendőrségi brutalitás áldozatává vált George Floyd halála után kirobbant rasszizmus elleni tüntetéseken. Az elmúlt hetek tapasztalataival szemben, amikor több esetben is rendőrök támadtak egyébként békésen tüntetőkre és több városban zavargások törtek ki, az elmúlt éjjel összecsapások nélkül zajlottak le a demonstrációk.

Az Egyesült Államokban mára már országos szintű mozgalommá növekvő, rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus elleni tüntetések központja a főváros, Washington DC volt. Itt több tízezren vonultak, nagyrészt szervezetlenül, kis csoportokban érkezve, de a Fehér Ház és a kormányzati épületek közelében lévő Lafayette téren tömeggé gyűlve.

Az elmúlt napok brutalitásával szemben most inkább egy ünnep szerű esemény alakult itt ki, a kiérkező emberek együtt táncoltak, autóik szélvédőire és táblákra írt feliratokkal, valamint skandálással követelték a rendőrség költségvetésének csökkentését és tiltakoztak a rasszizmus ellen.

De az ország több más nagyvárosában is sokezres megmozdulások követelték, hogy legalább tíz százalékkal csökkentsék a rendőrségre fordított kiadásokat, köztük Seattle-ben, Los Angelesben és New Yorkban, ahol a héten több alkalommal kialakult zavargások nyomán bevezetett éjszakai kijárási tilalom ellenére is sokezren vonultak utcára.

Minneapolisban, ahol a megmozdulásokat kiváltó esemény, George Floyd meggyilkolása történt, a város polgármestere a tüntetők között a Trónok Harcába illő jelenetet generált, amikor a tömegben elmondta, nem támogatja a rendőrség feloszlatását. Az összegyűlt tüntetők erre a „menj haza” és a „Szégyen! Szégyen!” (Shame! Shame!) felkiáltásokkal reagáltak, mire a Jacob Frey inkább elhagyta a helyszínt.

Donald Trump ugyan hivatalosan nem szólalt még meg a tegnap esti, békés megmozdulásokkal kapcsolatban, twitterén csupán a „LAW AND ORDER” („Törvény és Rend”) bejegyzéssel reagált az elmúlt hetek legnagyobb létszámú megmozdulására.

Az Egyesült Államokban a rendőrség rengeteg (2019-ben 1099) embert öl meg évente, és feketék lakosságbéli arányukhoz képest sokkal nagyobb eséllyel esnek a rendőrségi brutalitás áldozatául, mint fehérek, ahogy a börtönökben is jóval nagyobb számban képviseltetik magukat.

Világszerte több nagyvárosban is tartottak hasonló demonstrációkat. Ausztráliában több tízezres tömeg gyűlt össze az őslakos aboriginálokkal szembeni bánásmód és a rendőri brutalitások ellen tiltakozva. Párizsban húszezren, Berlinben 15 ezren mentek utcára, Londonban a koronavírus miatt életben lévő kijárási korlátozások ellenére is tízezres tömeg gyűlt össze.

Az Amerikában múlt héten kirobbant tüntetésekről és azok hátteréről szóló további cikkeink itt találhatók.

(New York Times, Guardian)