Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járványkorlátozás ellenére is több ezren vonultak a rasszizmus ellen Londonban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szigorú járványkorlátozások ellenére országszerte ezrek csatlakoztak a mai napon a Black Lives Matter tüntetéseihez Nagy-Britanniában. A legnagyobb demonstráción, Londonban feltűnően sok fiatal hallgatta a westminsteri parlament előtt elhangzott beszédeket, ahol aktivisták meghirdették az „intézményes rasszizmus végének kezdetét”, majd az amerikai tüntetések mintájára egy percre térdre is ereszkedtek, néma csendben emlékezve George Floydra és a rendőri erőszak brit és amerikai áldozataira.

A Parlament épülete elől jó pár demonstráló ezután a brit belügyminisztérium (Home Office) közeli épülete felé vette az irányt, itt  transzparensek és az aktivisták is emlékeztettek arra, a brit kormány ugyancsak bűnös a súlyos rasszista megkülönböztetésekben, és évtizedek óta az országban élő karibi feketék tömeges deportálásában is. Ez utóbbi gyakorlatra az úgynevezett Windrush-botrány során derült fény, 2018-ban.

Noha a koronavírus-járvány az országot súlyosan érintette, a tiltakozók többször szóban is arra hivatkoztak, hogy a szigetországban is gyakorta életekbe kerülő intézményes rasszizmus „súlyosabb járvány, mint a Covid-19.” Egyes demonstrálók a Guardiannek nyilatkozva kiemelték, azt szeretnék, ha a gyarmatosítás és a faji megkülönböztetés részleteit minél korábbi évfolyamokban tegyék a tananyag részévé az iskolákban, és szüntesse meg a rendőrség diszkriminatív feltartóztatási és motozási gyakorlatát.

Amikor pedig a tömeg a Whitehallon a Downing Street és a miniszterelnök rezidenciájának kerítése elé ért, felhangzott a „Boris Johnson rasszista!” skandálás is, utalva arra, hogy a brit miniszterelnököt sokan így értékelik korábbi újságírói tevékenysége során tett kijelentéseiről, amelyek szerint például az afrikai feketék „dinnyevigyorral” néztek rá.

A tömeg néhány tagja műanyagpalackokkal a Johnson házát biztosító rendőröket is megdobálta, őket azonban hamar leállították az eseményt szervezők. Egy másik alkalommal egy lovasrendőr leesett a lováról, és eközben egy tüntető is megsérült.

Az amúgy gyakorlatában ugyancsak a londoni feketék elleni elfogultsággal gyakran vádolt fővárosi rendőrség korábbi, ugyancsak békés demonstrációkat biztosító tagjai közül voltak olyanok is, akik a tömeggel együtt spontán letérdeltek az események során. Cressida Dick, a Metropolitan Police főfelügyelője nyomatékosan figyelmeztette a szolgálatot teljesítőket, ne tegyenek így.

Londonban tízezrek, Manchesterben 15.000 ember demonstrált ma, de voltak tüntetések orsázgszerte Sheffieldben, Glasgowban, Cardiffban, Leicesterben, és Milton Keynesben is.

Washington rég nem látott tömegre számít

A 2018-as Nők menete „Women’s March” óta nem látott tömeg tüntethet ma az Egyesült Államok fővárosában, Washington DC-ben is. Ugyan helyi idő szerint még csak késő délután van, a Fehér Házhoz és kormányzati épületekhez közel eső Lafayette Parkban máris ezrek gyülekeztek össze a több mint egy hete tartó demonstrációhullám mai napján. A fő gyülekezési ponton, a Lincoln emlékműnél már ezrek, számos más városban található kisebb ponton pedig százak gyűltek máris össze az esti tünetések előtt. A különböző pontok azonban szinte a teljes belvárosban lassan már most összeérnek, noha a hivatalos kezdés még el sem érkezett.

Noha a George Floyd-tüntetések aktivistái most főként Washingtonra és az ottani tömegdemonstrációra fókuszálnak, New Yorkban, Chicagóban és Atlantában ezrek, míg Philadelphiában tízezrek vettek részt ma is a demonstrációkon.

Folytatódnak a tüntetések a nyugati parton Los Angelesben és Seattle-ben is. Utóbbi nagyvárosban a demokrata polgármester tegnap eltiltotta a rendőrséget a kétes vegyianyagokat is tartalmazó könnygáz alkalmazásától a demonstrációkkal szemben. Ez jelentős előrelépés, amelyet az egyre szervezettebb demonstáló aktivisták reményei szerint több városban is követhetnek, ezzel megelőzve azt, hogy brutális összecsapásokra és fosztogatásokra is nagyobb mértékben kerüljön sor.