Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hollandia megakadályozná az EU és a Dél-amerikai Közös Piac kereskedelmi egyezményét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy 20 év tárgyalás után az Európai Bizottság kereskedelmi egyezményt kötött a Mercosur-országokkal (Dél-amerikai Közös Piac: Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay), amelynek értelmében az EU szabadabban férhet hozzá dél-amerikai mezőgazdasági termékekhez, például marhahúshoz, csirkéhez, cukorhoz és etanolhoz, cserébe pedig a dél-amerikai tagországok olcsóbban vásárolhatnak bizonyos EU-s exportcikkeket.

Az egyezményt csak akkor tudja az Európai Bizottság ratifikálni, ha azt az EU minden tagállama támogatja, de Hollandia június 2-án hivatalosan is visszavonta beleegyezését – értesült a Mérce a Magyar Természetvédők Szövetségétől.

A holland parlament számos problémát felsorakoztatott, amik visszatartották őket attól, hogy támogassák az egyezséget:

  • A megállapodás igazságtalanul rossz versenyhelyzetbe hozná az európai földműveseket.
  • A dél-amerikai országokban az előállítási szabványok nem érik el az EU-s szabályozás szintjét.
  • Korábban többször tapasztaltak már csalási kísérletet, amikor Brazíliából hoztak be húst az EU-ba.
  • Félő, hogy az egyezmény miatti megnövekedett termelés az amazonasi erdők még nagyobb fokú irtásához vezetne.

Ennek értelmében egyelőre kétséges, hogy valóban elindul-e majd a kereskedelmi egyezmény a két kontinens között.

A Milieudefensie nevű holland környezetvédő csoport (a Föld Barátai hálózat tagja, a Magyar Természetvédők Szövetségének testvérszervezete) rendkívül pozitív hírnek értékelte, hogy Hollandia megakadályozná a ratifikációt.

„Ez remek hír az Amazóniában élők és a földművesek számára,  illetve a klímaválság miatt a világ minden embere számára. Az ilyen kereskedelmi egyezmények idejétmúltak. Reménykeltő, hogy Hollandia országgyűlése most már látja, hogy másra van szükség” – fogalmazott a Milieudefnsive egy, a Mércének is eljuttatott közleményben.

A Föld Barátai hálózat holland csoportjából Paul de Clerck programkoordinátorral telefonon is beszéltünk, aki a Mércének megerősítette, hogy nagyon örülnek Hollandia visszalépésének, hiszen az egyezmény rengeteg módon gyakorolna negatív hatást a klímára, miközben nem biztonságos élelmiszer érkezne az EU-ba, és az európai farmerek pozíciója is gyengülne.

Paul de Clerck hozzátette, biztató az is, hogy az EU egyre több tagállama – többek között Lengyelország, Írország, Ausztria és Franciaország – is kezdi felismerni a megállapodás veszélyeit, és kritikusan áll hozzá.

Éppen nemrég írtunk arról, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége szerint fokozódó környezetszennyést, mérgező ételeket és az emberi jogok semmibevételét hozhatja az Európai Unió és több dél-amerikai ország kereskedelmi megállapodása. A társaság aggályai némileg egyeznek a Hollandia által is felsoroltakkal, ugyanakkor ők több veszélyes eshetőségre is felhívták a figyelmet. Úgy vélik, ha ratifikálnák az egyezményt:

  • Az eddigieknél még komolyabb tüzek keletkezhetnek az Amazonas-medencében.
  • Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az egekbe szökhet.
  • Fokozódnak a helyi élelmiszer-termelés zavarai is a Mercosur-országokban.
  • Az európai élelmiszerbiztonság nagyobb veszélybe kerül a növényvédőszerekkel és más mérgező anyagok miatt.
  • A mezőgazdasági termelésre vonatkozó kereskedelmi ösztönzők sok helyen károsítanák a biodiverzitást, mivel legelők és szántóföldek létesítése miatt élőhelyeket pusztítanak el.
  • A mérgező növényvédőszerek használatának mértéke is növekedne, veszélyeztetve a dolgozókat, fogyasztókat és az élővilágot.

A természeti károkon kívül pedig probléma lehet az is, hogy az egyezmény ratifikálása erősítené Jair Bolsonaro, Brazília elnökének pozícióját, aki közismerten támadja az őslakosok, nők, földművesek és más dolgozók jogait, rombolja a környezetet az országban, és aláássa az éghajlatvédelemmel foglalkozó Párizsi Megállapodást.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás