Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Indul az alapjövedelem Spanyolországban és az I. kerületben – Koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 3 éves.

A veszélyhelyzet 80. napjánál tartunk, az aktív fertőzöttek száma 1300, eddig összesen 3841-en kapták el Magyarországon a koronavírust. Péntekre 8-an elhunytak, így az áldozatok száma már 517-nél jár. Jobb hír, hogy 2024-en már meggyógyultak a betegségből. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy a korlátozások enyhítése ellenére sem nőtt a megbetegedések száma az országban.

Globálisan jelenleg 5 millió 810 ezer 331 fertőzöttet tartanak számon, 360 332 halálos áldozatot és 2 millió 416 ezer 528 gyógyult személyt. Napi koronavírus-összefoglalónk következik.

Magyarország

Az Operatív Törzs közölte napi sajtótájékoztatóján, hogy elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása. Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el. Szerdán átadták a berendezések gyártócsarnokát, így megkezdődik a lélegeztetőgép gyártása, naponta tíz készülhet el.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy meg kell téríteni a járvány miatti pluszköltségeit azoknak a diákoknak, akik az Erasmus+ programban vesznek részt, de a koronavírus-járvány miatt megszakadt vagy meghiúsult a külföldi félévük.

Újra kell terveznie a költségvetését a koronavírus-járvány miatt Budapest I. kerületi önkormányzatának, mivel a kormány nem segíti az önkormányzatokat, hanem forrásokat von el tőlük – nyilatkozta V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere az MTI-nek. V. Naszályi emlékeztetett, hogy a gépjárműadó elvételén felül az önkormányzat szeptember 1-ig nem szedhet közterülethasználati díjat, ezzel 70 millió forint bevételtől esik el a kerület.

A Vár környékén bérbe adott pavilonokból viszont 30 millió forint bevétel keletkezik, amelyet az I. kerületben – ahogy azt már áprilisban megígérték – válságkezelő alapjövedelemre és a válságkezelés egyéb elemeire fordítják majd.

Az Audi Hungaria hat egészségügyi és szociális intézménynek nyújt támogatást a koronavírus elleni sikeres védekezéshez, az igazgatóságának elnöke pedig 100 millió forint értékű adományt is átadott pénteken Dr. Dézsi Csaba Andrásnak, Győr fideszes polgármesterének – írja az Autószektor. Az Audi a régió legnagyobb munkaadója, az adományból pedig 6 megyei intézmény részesül: a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, az Életmentők a Győriekért Alapítvány, a Győri Háziorvosok Ügyelete Nonprofit Kft., az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat, valamint a mosonmagyaróvári Községek Orvosi Ügyelete Nonprofit Közhasznú Kft.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának adatai szerint idén eddig 60-nal kevesebben haltak meg a közutakon, mint az elmúlt év azonos időszakában, köszönhetően a koronavírus miatti korlátozásnak. Ugyanakkor a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek aránya nőtt, vélhetően ez is az üresebb utak miatt alakult így. A Portfolio szerint a rendőrség a közleményben arra figyelmeztett, „ne engedjük, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban esetleg felgyülemlett feszültség a közlekedés során csapódjon le! A közutak biztonságát és mások életét veszélyeztetők határozott rendőri fellépésre számíthatnak”.

Külföld

Romániában a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak visszafogadásának, illetve az 50 év feletti, vagy fiatal munkanélküliek alkalmazásának támogatásáról fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány – közölte pénteken a kormány sajtóirodája az MTI-vel.

A bukaresti kormány mostani döntésével a kényszerszabadságra küldött dolgozók visszafogadását akarja ösztönözni. A következő három hónapban a költségvetésből fedezik az állásukba visszatérő alkalmazottak bérköltségének 45 százalékát, vagyis a bérek adó- és járulékterheit. Az állami segély a jól kereső alkalmazottak esetében sem haladhatja meg a bruttó átlagbér 45 százalékát, vagyis 2443 lejt (176 556 forint). Azok a cégek, amelyek még ebben az évben 50 év feletti állástalanokat, illetve a 16 és 29 év közötti munkanélkülieket alkalmaznak teljes munkaidőre, egy éven keresztül havi 2500 lejes (180 675 forint) állami támogatásban részesülnek.

Dél-Koreában hiába indult újra az élet és nyitottak ki iskolákat, parkokat, múzeumokat és színházakat, sajnos megint nagyon elkezdett nőni a fertőzöttek száma, így újabb korlátozások szükségesek. Ennek értelmében több mint 500 iskolát bezártak pénteken, a középiskolák június 14-ig csak a diákjaik kétharmadát fogadhatják egy időben, az óvodákba, általános iskolákba csak a gyerekek harmada mehet egyszerre, az állami parkokat, galériákat, múzeumokat, színházakat ismét bezárták 2 hétre, törölték vagy elhalasztották az állami rendezvényeket, és a hatóságok azt ajánlják, hogy a magániskolák és az internetkávézók is zárjanak be június 14-ig – írja a Portfolio.

Ahogy arról már mi is írtunk, Spanyolország a járvány okozta gazdasági válság megoldásaképpen bejelentette az alapjövedelmet, de a részletekről még nem sokat lehetett tudni. Most pénteken viszont döntött a kormány, így ezennel hivatalossá vált, hogy a spanyol lakosok június 15-től igényelhetik majd az alapjövedelmet, ami egy 1 személyes háztartás esetében 472 euró (163 ezer forint) lesz. Ezt az igénylő akkor kapja meg teljes összegben, ha nincs semmilyen bevétele. De ha valaki például részmunkaidőben dolgozik ennél kevesebb bérért, a különbséget kapja meg az államtól. A többszemélyes háztartásokban személyenként 139 euróval nő az alapjövedelem küszöbértéke, maximális összege 1015 euró (350 ezer forint) – írja az mfor.hu az MTI-re hivatkozva.

Kétszer annyian haltak meg koronavírus miatt Moszkvában áprilisban, mint amennyit eddig bevallottak – írja a 444.hu a BBC cikke alapján. A moszkvai hatóságok adatait korábban sok kritika érte, a szakértők szerint hamisítás történt, annyira alacsony volt, így most korrigálták azokat. Ebből az új beszámolóból kiderült, hogy nem 639-en, ahogy korábban állították, hanem 1561-en haltak meg a vírus miatt áprilisban. A korrekciót azzal indokolták, hogy ebbe már beleszámolták a „vitatható” eseteket is.

A Google elkészítette az első olyan androidos „alkalmazását”, amelyet kimondottan a koronavírus-járvány hívott életre – írja a HVG. A lap szerint az idézőjel nem véletlen, ugyanis a Sodar nevű program szigorúan nézve nem egy telepíthető szoftver, hanem egy szolgáltatás, ami segít a szociális távolságtartásban.

Az alkalmazás a kijelzőn megjelenő vonalakkal érzékelteti, megvan-e a 2 méteres távolság a mellettünk lévőkkel, és egyelőre nem a Play áruházban kell keresni, hanem a Google saját weboldaláról, egy QR-kódot beolvasva lehet csak elindítani.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás