Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Spanyolországban bevezetnék a feltétel nélküli alapjövedelmet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nadia Calviño spanyol közgazdasági miniszter a La Sexta tévécsatornán bejelentette, hogy Spanyolország kormánya a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tervezi, és igyekeznek is minél hamarabb elindítani azt – jelentette a Bloomberg.

A bevezetéssel kapcsolatos teendőket Jose Luis Escriva társadalombiztosításért felelős minisztere koordinálja, Calviño pedig azt is elmondta, a kormány fő célja, hogy a családokat segítsék az alapjövedelemmel.

Hozzátette, a dolog sürgősségét a koronavírus miatti gazdasági visszaesés okozta, ugyanakkor a kormány nem csak a vészhelyzet idejére akarja bevezetni az alapjövedelmet, hanem maradandó juttatás lenne minden spanyol számára.

A projekttel megbízott Escriva elmondta, egyelőre egy „pilot”, vagyis tesztüzem bevezetését tervezik, hogy lássák, hogyan tudnák működtetni a rendszert hosszú távon – ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy még egyik fázis elkezdésére sem mondott a kormány konkrét dátumot.

„Ez egy bonyolult feladat és számos fronton kell jelenleg helytállnunk, de a minisztérium dolgozik rajta, és mihamarabb bevezetjük” – mondta el a miniszter az alapjövdelemmel kapcsolatban.

Ezen kívül biztosított mindenkit arról, hogy a kormány komoly lépéseket tesz azért, hogy senkit „ne hagyjanak magára”, kezdve a dolgozókkal és a legsérülékenyebb csoportokkal.

Az olyan részletekről, mint hogy mennyi pénzt adnának személyenként, egyelőre még nem nyilatkoztak, de Spanyolországban egyébként havi 1050 euró (kb. 375 ezer forint) a minimálbér jelenleg.

A feltétel nélküli alapjövedelem lényege, hogy egy ország minden polgára vagy lakosa alanyi jogon bizonyos pénzbeli juttatást kap. Az alapjövedelem pártolói úgy vélik, ez a juttatás pozitívan hat az emberekre, hiszen jobb szubjektív életminőséget, kevesebb stresszt és kevesebb egészségügyi panaszt okoz az a létbiztonság, amit egy rendszeres kapott összeg adhat. Finnországban a kormány 2017 és 2018 között már megpróbálkozott ezzel, és a Mércén is készült róla elemzés.

Itthon a koronavírus okozta gazdasági visszaesés megoldására egyébként a Párbeszéd is a válságkezelő alapjövedelmet javasolta, az erről szóló cikküket itt lehet elolvasni. A párt ugyanakkor leszögezte, hogy a havi 100 ezer forint garantált jövedelem azt jelenti náluk, hogy aki már rendelkezik valamekkora jövedelemmel, például álláskeresőként már kap pénzbeli ellátást, annak a jövedelmét az állam kiegészíti 100 ezer forintra. A válságkezelő alapjövedelem tehát a szigorú szakmai zsargon szerint igazából garantált minimumjövedelmet jelent.

(Bloomberg, La Vanguardia)

Címlapkép: Wikimedia Commons