Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Különleges jogokat adna magának a kormány egészségügyi válsághelyzet esetére

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy azt mi is megírtuk: Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap bejelentette, hogy június 20-án véget érhet a veszélyhelyzet, az erről szóló törvényjavaslat kedd éjszaka felkerült a Parlament honlapjára is.

Azon túl, hogy a javaslat értelmében az Országgyűlés felhívja a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére, ezzel párhuzamosan pedig hatályát vesztené a felhatalmazási törvény néven elhíresült, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény is, az indoklásban viszonylag hosszan ki van fejtve az is, hogy a rendkívüli felhatalmazás nélkülözhetetlen volt, mivel hagyományos eszközökkel a járvány ellen védekezni nem lehet.

„Magyarország veszélyhelyzeti intézkedéseivel szemben a kezdetektől fogva példátlan, összehangolt politikai kampány és hisztériakeltés zajlott hazánk határain belül és kívül. Bár az alaptalan támadások szerencsére nem befolyásolták a járványügyi védekezés sikerét, történelmi felelősséget viselnek mindazok, akik a küzdelem legnehezebb időszakában kérdőjelezték meg a rendkívüli intézkedéseket és próbálták meg aláásni a kormányzati döntések legitimitását.”

Természetesem az indoklásban szerepel az is, hogy a kormány gyors és hatékony intézkedéseinek, illetve a „magyarok áldozatvállalásának és fegyelmezettségének” köszönhetően a járvány eddig nem öltött „tragikus méreteket” hazánkban.

Mindenesetre úgy tűnik, ez a fajta eljárásrend megtetszett annyira a kormánynak, hogy hagynak maguknak egy kiskaput: az országos tiszti főorvos javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokatszúrta ki a hvg.hu.

A tervezet szerint a kormány akkor rendelhet el válsághelyzetet, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

A helyzetet az országos tiszti főorvos követi, és ha megítélése szerint a feltételek nem állnak fenn, kezdeményezi a kormányrendelet visszavonását, amit a kormány köteles lenne megtenni.

Az egészségügyi válsághelyzetet elrendelő kormányrendelet legfeljebb hat hónapig marad hatályban, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Hosszabbításra a javaslat értelmében akkor van lehetőség, ha a válsághelyzet elrendelésének feltételei még fennállnak. Erről az Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó bizottságában kellene beszámolni (vagyis parlamenti felhatalmazásra, jóváhagyásra nem lesz szüksége a kormánynak ehhez a lépéshez).

Válsághelyzetet az egész országra, vagy annak bármely területére elrendelhet a kormány, illetve működtetheti az operatív törzset.

Egészségügyi válsághelyzetben kormányrendelettel korlátozható vagy megtiltható a többi között minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti; az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása; a személyforgalom, az áruszállítás; az emberek személyes érintkezése; az intézménylátogatás; az egyes területek elhagyása és az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A kormány a szükséges mértékben, arányosan gyakorolhatja a jogkörét, kijárási korlátozást nem vezethet be.

A törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

via hvg.hu

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi